U Guči počeo 55. Sabor trubača

made-in-germany-rs-truba-guca

Danas počinje 55. Sabor trubača u Guči i trajaće do 9. avgusta, a organizatori ove tradicionalne srpske festivalske manifestacije očekuju ove godine posetu preko 500 hiljada gostiju.

Po rečima Slobodana Jolovića, domaćina Sabora, posetioci su počeli da pristižu sa svih strana, a za sada, tu su već gosti iz Francuske, Rusije , Slovenije i Makedonije. On je takođe najavio da će najveću trubačku feštu na Balkanu, podizanjem saborske zastave, uz himnu manifestacije „Sa Ovčara i Kablara“ kod spomenika trubaču, svečano otvoriti srpski ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

– Ministar Ljajić će obići Muzej trube, kamp Turističke organizacije i lokaciju pored hotela „As“ gde će biti izgrađen Dom trubača. Ove godine truba će biti vraćena Guči i neće biti turbo-folka i koncerata estradnih zvezda. Nastupaće orkestri Dejana Petrovića, Dejana Lazarevića i Dejana Jevđića, a svoje koncerte imaće i Goran Bregović, Sanja Ilić i Balkanika, Ekrem Mamitović, Marko Marković i Elvis Ajdinović – rekao je Jolović, a prenosi agencija „Tanjug“.

Guča važi za srpsku prestonicu trube od 1961. godine, kada je prvi put održan Dragačevski sabor koji se do sada izborio za status jednog od najvećih i najposećenijih muzičkih festivala u Evropi. To je i jedan od najznačajnijih kulturno-umetničkih događaja autentičnog narodnog stvaralaštva i jedinstvene muzike srpskih i balkanskih trubačkih orkestara. Dragačevski Sabor trubača u Guči našao se tako i na internet stranici popularnog magazina „Nacionalna geografija“ (National Geographic) kao jedan od 10 najbitnijih događaja u svetu.

Organizatori ovogodišnjeg Sabora trubača su Centar za kulturu i sport u Guči i istoimena mesna zajednica, pokrovitelji su Vlada Srbije i Opština Lučani, a najveću trubačku feštu na Balkanu pomažu i brojni sponzori.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор