Beograd dobio duplu slobodnu zonu

Industrijska zona

Juče je zvanično osnovana Slobodna zona Grada Beograda, koja će na dve lokacije, ukupne povšine od oko 98 hektara, budućim investitorima pružiti brojne pogodnosti u poslovanju. Slobodnom zonom Beograda upravljaće novoosnovano privredno društvo sa ograničenom odgovornošću.

Gradonačelnik Siniša Mali je istakao da se osnivanjem slobodne zone stvara bolja investiciona klima i da se investitorima nude povoljniji i konkretniji uslovi za rad. On je podsetio na dolazak kineske kompanije „Meita“, sa kojom je dan ranije potpisan ugovor, a koja će na prostoru nekadašnje fabrike „Prva iskra“ u Bariču investirati 60 miliona eura u izgradnju fabrike, u kojoj će biti posla za 1.400 radnika.

Društvo za upravljanje Slobodnom zonom obavljaće sve poslove kojima se obezbeđuju prostorni, energetski, tehnički i drugi uslovi za obavljanje delatnosti u Slobodnoj zoni, kao i spoljnotrgovinsku delatnost, ukoliko za to ispunjava zakonski predviđene uslove. Osnivač društva je Grad Beograd, a ukupan upisani novčani deo osnovnog kapitala Društva iznosi 1.000 dinara. Za predsedncu Skupštine društva imenovana je diplomirana ekonomistkinja Mirjana Bogdanović, a članovi su ekonomisti Jovan Ivačković i Branislav Baćović, prenosi agencija “Tanjug”.

Područje Slobodne zone Beorgada prostiraće se na dve zasebne lokacije: Zona 1 područje “Barič” u Obrenovcu i Zona 2 područje “Reva” u opštini Palilula. Ukupna površina Slobodne zone je nešto veća od 97 hektara, od čega je u Bariču oko 41 hektar, a u Revi oko 56. Barička slobodna zona prostiraće se od Železničke ulice u industrijskoj zoni „Barič“, koja je paralelna sa putem Beograd Obrenovac, pa do reke Save, dok će se zona u Revi nalaziti između Pančevačkog puta, Dunava i novoplanirane luke.

Pogodnosti formiranja beogradske Slobodne zone su višestruke, ne samo za jedinicu lokalne samouprave zbog privlačenja direktnih investicija, već i za investitore, odnosno korisnike koji na toj teritoriji mogu obavljati proizvodne i uslužne delatnosti uz određene fiskalne pogodnosti kao što je oslobađanje od plaćanja PDV-a na unos dobara u slobodnu zonu, pružanje prevoznih i drugih usluga u vezi sa unosom dobara, oslobađnje od plaćanja PDV-a na promet dobara i usluga u slobodnoj zoni i između korisnika dve slobodne zone, ili oslobađanje od pojedinih poreskih opterećenja za direktne strane investicije, a u pitanju su i brojne carinske pogodnosti.

Uvoz u slobodnu zonu i izvoz iz nje su potpuno slobodni, odnosno ne primenjuju se kvote, uvozne ili izvozne dozvole ili druga ograničenja spoljnotrgovinskog prometa. Roba se iz slobodne zone može privremeno izneti na ostali deo domaće teritorije ili uneti u slobodnu zonu sa ostalog dela domaće teritorije radi oplemenjivanja (prerade, dorade, obrade, ugradnje, opravke, kontrole kvaliteta, marketinške prezentacije…), što pruža velike mogućnosti povezivanja sa domaćom privredom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор