Slobodna zona Pirot prva u Evropi i treća u svetu

Slobodna zona Pirot je i ove godine, šesti put za redom, visoko rangirana od strane “fDi magazina” (“Financial Times”), i to kao najbolja u Evropi i treća u Svetu.

“Slobodna zona Pirot, koja se nalazi na jugoistoku Srbije, proglašena je vodećom slobodnom zonom u Evropi. Zona nudi investitorima niz atraktivnih pogodnosti i podstiče otvaranje novih radnih mesta. U periodu od 2016. do 2017. godine broj proizvodnih investitora u zoni je porasao za 22%, dok je broj malih i srednjih preduzeća porastao za više od 5%”, navodi fDi magazin i ističe da investitori u zoni uživaju odličnu podršku za izvoz robe.

Magazin dalje piše da je Slobodna zona Pirot proglašena za najbolju evropsku zonu za velike korisnike, jer investitorima za radno intenzivne projekte nudi finansijske podsticaje po najvišim standardima. Osim toga, kompanije čija ulaganja u osnovna sredstva iznose najmanje 9 miliona eura i koje su zaposlile više od 100 dodatnih radnika, oslobođene su poreza na dobit pravnih lica u trajanju od 10 godina od dobitka izveštaja za prvu godinu, što predstavlja podsticaj za privlačenje većih proizvodnih korisnika.

Slobodna zona Pirot je dobila i “Bespoke Award” za povezanost sa transportnim koridorima, razvoj novih tehnologija, pogodnosti za korisnike, i unapređenje infrastrukture. U zoni su u prošloj godini razvijeni softverski alati za lakšu komunikaciju klijenata, kako u špediterskim tako i u carinskim procesima, zbog čega je dobila nagradu za razvoj tehnologija.

Pirotska slobodna zona je pozitivno ocenjena i po širokom programu podsticaja, koji se kreće od opcija oslobađanja poreza na dobit i subvencija za zapošljavanje, do pogodnosti logističkog centra, uključujući tu i carinske procedure. Magazin piše i o dobroj putnoj povezanosti ove zone preko panevropskog koridora 10 koji Beograd povezuje sa Bugarskom, Turskom, Grčkom i Italijom.

– Dosegli smo sam vrh porodice evropskih slobodnih zona, što je veliko priznanje i obaveza za naš tim u procesu stvaranja naprednog ekonomskog okruženja – izjavio je za fDi magazin izvršni direktor Slobodne zone Pirot Dragan Kostić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор