Počeo samit zemalja G20

made-in-germany-rs-g20

Otvarajući danas u Hangdžouu jedanaesti samit 20 najvećih svetskih ekonomija, kineski predsednik Si Đinping je poručio da bi G20 trebalo da usvoji nove mere kako bi se podstakao privredni rast i izgbegao protekcionizam.

U svom govoru Si Đinping je istakao da se svetska privreda oporavlja, ali i suočava sa višestrukim izazovima na polju finansija, trgovine i investicija. On je najavio da će se na samitu diskutovati o privrednom rastu koji pokreću inovacije, kao i o efikasnijem globalnom ekonomskom i finansijskom upravljanju.

Na marginama prvog dana samita, portparol predsednika Vlade Japana Koići Hagiuda je rekao novinarima da su zemlje članice G20 spremne za dogovor “da bi sve političke mere, uključujući monetarne, fiskalne i strukturne reforme, trebalo primenjivati s ciljem postizanja čvrstog i održivog privrdnig rasta”, javlja agencija “Rojters”.

On je dodao da su zemlje učesnice spremne da se u zvaničnom saopštenju saglase da se mora obezbediti multilateralni trgovinski sistem, kako bi se unapredila slobodna trgovina.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор