Nemci, Italijani i Francuzi nezadovoljni obrazovanjem

made-in-germany-rs-ucionica

Po rezultatima ankete “Sputnjik mišljenja” 54 posto ispitanih Nemaca, 63 posto Francuza i 64 posto Italijana nezadovoljno je sistemom osnovnog i srednjeg obrazovanja u svojim zemljama.

Anketu je tokom leta sprovela francuska istraživačka kompanija „Ifop“, a u istraživanju je učestvovalo 1.000 ispitanika starijih od 18 godina iz Nemačke, 1.004 iz Francuske i 1.002 iz Italije.

U Nemačkoj je evidentirana razlika u odgovorima žena i muškaraca. Sistemom obrazovanja nezadovoljno je 57 posto žena i 45 posto muškaraca, takođe i 47 posto ispitanika do 35 godina i 56 posto anketiranih starijih od 35 godina. U zapadnoj Nemačkoj je obrazovanjem nezadovoljno 51 posto građana, takvih je na istoku zemlje 61 posto, dok je najveći broj nezadovoljnih u Berlinu, čak 74 posto.

Obrazovanjem je u Italiji nezadovoljno 62 posto građana mlađih od 35 godina i 65 posto žirelja starijih od 35 godina. Prema navodima Sputnjika, u Francuskoj je nezadovoljno 53 posto ispitanika mlađih od 35 godina i 66 posto starijih od 35 godina.

Međunarodni projekat “Sputnjik mišljenja”, namenjen istraživanju javnog mnjenja, počeo je sa realizacijom u januaru 2015. godine, kroz partnerstvo sa kompanijom „Populus“, a ankete vezane za aktuelne društvene i političke teme, redovno se sprovode u državama Evrope i SAD.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор