Rusiju treba vratiti u G8!

made-in-germany-rs-g8-zastave

Frank Valter Štajmajer, nemački ministar spoljnih poslova, predlaže da se Rusija pozove na sastanak grupe sedam ekonomski najrazvijenijih zemalja sveta (G7), koji je zakazan za saledeću godinu.

– Sukobi u Siriji i Ukrajini su dokaz da je u našem interesu da se Rusija ne isključuje iz saradnje vodećih svetskih ekonomija. Ukoliko se u Ukrajini postigne napredak, kao i u razgovorima o prekidu rata u Siriji, članice G7 bi mogle da uzmu obzir povratak Moskve u G8 – rekao je Štajmajer u inetrvjuu za Nemačko udruženje izdavača, a prenosi agencija „Tanjug“.

Nakon sukoba u Ukrajini i isključenja Moskve iz Grupe G8, formirano je udruženje ekonomski najrazvijenih zemalja G7 koje čine Velika Britanija, Nemačka, Italija, Kanada, SAD, Francuska i Japan, sa ciljem iznalaženja rešenja za globalne političke i socijalne probleme.

Organizacija je postojala kao G7 i od 1976 do 1997. godine, nakon čega se Rusija priključila asocijaciji, čime je ova postala G8. U martu 2014. godine organizacija je zbog krize u odnosima Rusija i Zapada odlučila da se vrati u G7 format.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор