Nemačka će produžiti sankcije Rusiji

made-in-germany-rs-eu-rusija

Iako je zvanični Berlin prethodno saopštio da će sankcije Rusiji biti ukinute nakon ispunjavanja Minskog sporazuma, iz nemačkog Ministarstva inostranih poslova (MIP) stiglo je objašnjenje da se to odnosi samo na ograničenja vezana za situaciju u Donbasu.

Zvanični predstavnik nemačkog MIP-a, Martin Šefer, saopštio je na brifingu da se diskusija vodi samo o ograničenjima vezanim za situaciju u Donbasu, a da će sankcije koje su Rusiji vedene zbog Krima biti produžene, prenosi „Sputnjik“.

– Radi se o sankcijama koje je Evropska unija (EU) uvela Rusiji zbog aneksije Krima. Ove sankcije će biti produžene i nastavljene. Ako se održi diskusija o sankcijama koje su uvedene zbog ponašanja Rusije na istoku Ukrajine, teško će biti uklopiti nastavak njihovog sprovođenja prema Rusiji sa vođenjem poverljivih razgovora o različitim temama. Slažem se da je prilično teško predstaviti situaciju u kojoj se, sa jedne strane, nastavljaju sankcije, dok se sa druge nalazimo u procesu poverljivih pregovora na određene teme – objasnio je Šefer.

Predstavnik nemačkog spoljnopolitičkog resora ovom prilikom je istakao da isključenje struje na Krimu predstavlja zločin koji u Ukrajini treba da bude predmet istrage.

– Napadi na javnu infrastrukturu u Ukrajini, kao i na obezbeđivanje struje za Krim jeste zločin. Očekujemo da će ukrajinski zvaničnici to tako shvatiti i da će slučaj biti istražen – naglasio je Šefer.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор