Nemačka najviše trpi zbog sankcija Rusiji

Prema nedavno objavljenom istraživanju Instituta za svetsku ekonomiju iz Kila, od ukupnih gubitaka Zapada zbog EU sankcija protiv Rusije i ruskih kontrasankcija, Nemačka trpi najveći udar od čak 40 procenata, piše “Vašington post”.

Istovremeno, drugi geopolitički značajni činioci na tržištu, poput Velike Britanije, Francuske i SAD, sankcijama su pogođeni u mnogo manjem obimu, što se ogleda u nedostupnosti kredita i gubitku poslovnog poverenja, navode evropski ekonomisti i autori ovog istraživanja Julijan Hinc i Matje Kroze.

“Ograničavajuće mere Zapada su od početka 2014. do kraja 2015. godine dovele do gubitka budžetskih prihoda u ukupnoj vrednosti od 114 milijardi dolara. Štetu nije pretrpela samo Rusija, čiji je budžet ostao bez 65 milijardi dolara, već su se sankcije, gotovo u istom stepenu, odrazile i na SAD i EU, u kojima su prihodi smanjeni za više od 50 milijardi dolara. Od ukupnog smanjenja prihoda od izvoza, članice EU trpe 90 posto, a najveći deo tih gubitaka pokriva Nemačka kao njen ekonomski centar, navodi “Vašington post”.

U poređenju sa bilo kojom drugom velikom evropskom zemljom, Nemačka je i geografski i istorijski već odavno nabliži ekonomski partner Rusije. Nemačka ekonomija u velikoj meri zavisi od uvoza ruskog gasa, ističe Stefan Berling, profesor međunarodne politike na Univerzitetu Regensburg.

U maju ove godine nemačke kompanije su sa zadovoljstvom primetile da je, bez obzira na sankcije, trgovina sa Rusijom porasla, mada te brojke još nisu prikazane u istraživanju. Nemačke kompanije su u proteklom periodu već uspele da obnove pojedine trgovinske veze sa Rusijom ne narušavajući sankcije Zapada, tako što su lobirale u korist normalizacije trgovine i kreditne prakse. Od uvođenja sankcija 2014. godine, nemački biznis lobira za maksimalno ograničavanje uticaja sankcija na ruske kompanije, konstatuje “Vašington post”.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор