Nemačka trpi posledice Trampovih sankcija

Zbog politike uvođenja sankcija, koju američki predsednik Donalda Tramp u poslednje vreme praktikuje svuda po svetu, kompanije u Nemačkoj trpe sve veću štetu.

Među takvim sankcijama su i one najnovije protiv Irana, a tu su i carinske tarife koje Tramp svakodnevno podiže u eskalirajućem trgovinskom ratu sa Kinom, upozoravaju nemačke poslovne asocijacije, a prenosi agencija “Rojters”.

– Svakako da američka politika utiče na nemačku spoljnu trgovinu – izjavio je šef trgovinske asocijacije “BGA” Holger Bingman pozivajući nemačku vladu da predstavi plan zaštite nemačkih preduzeća nakon najnovijih američkih sankcija Iranu, navodeći da bi, ukoliko Berlin to ne uradi, nemačke firme postepeno mogle prestati da tamo posluju.

Prema tvrdnjama Folkera Trejera, predsednika sektora za spoljnu trgovinu pri Saveznoj industrijsko-trgovinskoj komori Nemacke (DIHK), međunarodno okruženje postaje sve kompleksnije za nemačke firme. On objašnjava da su mnogi nemački trgovinski partneri pogođeni merama SAD i njihovim efektima, što šteti njihovom poslovanju sa nemačkim partnerima.

Nemački ministar inostranih poslova Hajko Mas je u ponedeljak izjavio da su Nemačka, Francuska i Britanija odlučne da zaštite evropske kompanije koje posluju u Iranu koristeći blokirajući statut, odnosno evropski zakon o blokadi sankcija.

I nemački ministar ekonomije Peter Altmajer je oštro kritikovao američkog predsednika Donalda Trampa zbog politike podizanja carinskih tarifa i sankcija, navodeći da te mere uništavaju radna mesta i rast i poručio da Evropa neće podleći američkom pritisku zbog Irana.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор