Nemačka dozvolila kukasti krst u video-igrama

Kompjuterske video-igrice koje su komercijalizovane u Nemačkoj od sada će slobodno moći da koriste simbole nacizma, ukoliko njihovo prisustvo nije u propagandne svrhe, saopštilo je nemačko regulatorno telo.

Za razliku od filmova i drugih predstava u kulturi, kompjuterske igrice u Nemačkoj su do sada morale da poštuju zakon o zabrani isticanja simbola iz perioda nacizma. Naime, u nekim video-igricama kao što je “Call of Duty”, ili “Wolfenstein II: The New Colossus”, u nemačkoj verziji kukasti krstovi su bili zamenjeni trouglovima.

Nemačko regulatorno telo je povodom ukidanja zabrane navelo u saopštenju da ne planira globalno odobravanje nacističkih simbola, već da će se oni moći koristiti ako su u službi umetnosti, nauke ili istorije, zbog čega će se saglasnost za njihovu upotrebu davati od slučaja do slučaja, kao što se daje za filmove i druge predstave, prenosi agencija “Beta”.

Nemačka javnost je negodovala zbog cenzure nekih video-igrica ili zbog izmenjenih simbola u igricama, kao što je, na primer, uklanjanje brkova sa lika Adolfa Hitlera.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор