Srbija je druga po izvozu piva u EU

Srbija je, posle Meksika, drugi najveći izvoznik piva u Evropsku uniju, saopštava Eurostat povodom Svetskog dana piva, koji se od 2008. godine obeležava prvog petka u avgustu u više od 200 svetskih gradova.

Evropska unija godišnje proizvede gotovo 81 litar piva po stanovniku, a svaka peta flaša stiže iz Nemačke. Proizvodnja piva je u 2017. premašila 41 milijardu litara, što je za 2,5 milijardi više nego godinu dana ranije. Uz to, u Uniji je proizvedeno i gotovo 900 miliona litara piva bez ili sa manje od 0,5 posto alkohola.

Najveći domaći proizvođači piva, okupljeni u Udruženju pivara Srbije, pokrivaju više od 95 posto ovdašnjeg tržišta, a sa 48 miliona litara piva plasiranog na tržište Evropske unije, učestvuju sa 12 posto godišnjeg evropskog uvoza ovog pića.

– Veoma smo ponosni što naši članovi već tri godine obezbeđuju Srbiji drugo mesto među zemljama izvoznicama piva u Evropsku Uniju. Time samo potvrđujemo da naši potrošači treba da budu sigurni da piju kvalitetno pivo koje se priprema od kvalitetnih domaćih sirovina – rekla je menadžerka ovog Udruženja Rebeka Božović, a prenosi “b92”

Ona je dodala da se pivo u Srbiji proizvodi po najvišim standardima kvaliteta, od domaćih sirovina za koje se godišnje izdvaja 119 miliona eura.

– Najvažniji poljoprivredni proizvod i osnova piva je ječmeni slad koji se čak 98 posto nabavlja lokalno. Hmelj se u lokalnim nabavkama pojavio 2015. godine, od kada je njegov udeo u nabavci porastao sa 2 posto na 9 posto u 2016. Nabavka srpskog hmelja iz godine u godinu raste, što predstavlja podsticaj za razvoj poljoprivrede – objašnjava Božovićeva.

Po podacima Eurostata, čak dve trećine alkoholnog piva u Uniju dolazi iz šest njenih članica, a najveći proizvođač je Nemačka sa više od osam milijardi litara ili 20 posto ukupne evropske proizvodnje. Slede je Britanija sa 14 posto, Poljska sa 10 procenata, Holandija i Španija sa po 9 i Belgija sa 6 posto.

U poređenju sa 2016. godinom, Holandija je povećala proizvodnju piva za 48 posto, Britanija za 14, a Portugalija za 11 posto. Istovremeno, proizvodnja piva u Grčkoj je pala za 9 posto, u Slovačkoj za 5, a u Bugarskoj i Litvaniji za 4 posto.

Najveći izvoznik piva u EU je Holandija sa 1,9 milijardi litara, a slede je Belgija i Nemačka sa po 1,6 milijardi litara. Najveći kupac piva iz EU su SAD, koje su 2017. uvezle 31 posto ukupnog izvoza. Kina je uvezla 15 posto evropskog alkoholnog piva, a Kanada 6 posto.

U Evropskoj uniji tržište piva proizvedenog van njenih granica je malo i njime dominiraju meksička i srpska piva koja pokrivaju 52 i 12 posto ukupnog uvoza piva iz trećih zemalja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор