Nemačka pooštrava uslove za van evropske investitore

Nemačka planira da dodatno pooštri uslove za sticanje vlasništva stranih investitora iz zemalja van Evropske unije u nemačkim kompanijama od strateškog značaja.

Portparolka nemačkog Ministarstva ekonomije je objasnila da Država priprema regulativu koja će joj omogućiti da interveniše ukoliko neki neevropski investitor preuzme najmanje 15 posto udela u nekoj nemačkoj kompaniji povezanoj sa tehnologijama važnim za bezbednost i odbranu.

– U pripremnim razgovorima sa drugim ministarstvima predložili smo prag od 15 posto – rekla je portparolka na konferenciji za novinare, a prenosi agencija „Rojters“.

Najnoviji planovi vlade u Berlinu podstaknuti su rastućom zabrinutošću od mogućeg preuzimanja nemačkih strateški važnih tehnoloških kompanija od strane kineskih investitora.

Naime, nakon prošlogodišnje serije akvizicija koje su realizovale kineske kompanije, Nemačka je pooštrila kontrolu nad stranim investicijama, omogućivši vladi da interveniše u slučajevima kad preuzeti vlasnički udeo dostigne 25 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор