Na Oktoberfestu popijeno 200.000 litara piva manje

U Minhenu je u nedelju zavrtšen tradicionalni festival piva Oktoberfest, tokom kojeg je, prema navodima organizatora, popijeno čak 200.000 litara piva manje u odnosu na prošlu godinu, a to ukazuje na moguću recesiju u Nemačkoj.

Minhenski birfest je ove godine posetilo 6,3 miliona gostiju, približno kao i prošle godine, koji du popili 7,3 miliona litara piva i pojeli 129 volova i 29 teladi. Prema rečima direktora festivala, Clemensa Baumgaertnera, Oktoberfest je ove godine bio miran sa opuštenom i veselom publikom, prenosi portal Investitor.me.

Izjave direktora fastivala potvrdila je i minhenska policija, koja je saopštila da je u odnosu na prošlu godinu ove zabeležen znatan pad kriminaliteta, iako je bilo manjih problema povezanih sa prekomernim ispijanjem alkohola. Lekari su intervenisali u 600 slučajeva, što je za 120 slučajeva manje nego prošle godine.

Ipak, policija je ove godine zabeležili rekordan broj pijanih vozača nakon festivala. Naime, policija je zaustavila ukupno 774 pripita vozača, uključujući i 414 na električnim trotinetima, iako su organizatori festivala ograničili upotrebu elektro trotineta u široj areni, upravo zbog zabrinutosti da bi ljudi mogli da ih voze pijani.

Oktoberfest se smatra jednim od simbola Nemačke, a tradicija njegovog održavanja traje još od 1810. godine, kada je započeo kao zabava na venčanju bavarskog kralja Luja I. Festival je kasnije pomeren na nešto raniji termin, kada je vreme u prestonici Bavarske obično lepše. Od samog početka, Oktoberfest nije održan samo 24 puta, jer je bio otkazan u vreme epidemije kolere, tokom hiperinflacije 20-ih godina prošlog veka i tokom dva svetska rata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор