Dan nemačkog piva Nemci proslavili uz pivo

Nemačka ima 2.000 godina dugu tradiciju proizvodnje piva, pa ne treba da čudi što su Nemci i ove godine Dan nemačkog piva proslavili uz čak 5.500 različitih vrsta ovog pića, od onih klasičnih, tradicionalnog ukusa i arome, pa sve do onih „dimljenih“, zaslađenih ili piva sa različitim voćnim ukusima.

Nemačka je zemlja piva, a njeni pivari su do danas, koristeći samo četiri sastojka, uspeli da stvore čak 5.500 brendova ovog pića i taj broj nastavlja da raste na nedeljnom nivou. Nemačka, kao i u kvalitetu, takođe prednjači i u proizvodnji ovog pića među evropskim zemljama, prenosi „Dojče vele“.

Bilo na zabavama ili u pauzama za odmor, pivo se oduvek smatralo prikladnim izborom u Nemačkoj, pa i u vreme pauze na poslu ili između dva čina pozorišne predstave i redovno se pije na gotovo svim javnim mestima. Kako su Nemci i fudbalska nacija, umeju da kažu da uživanje u fudbalu ne ide bez piva, kao što, kako kažu, „kobasica ne ide bez senfa“.

Berlinski kafići-pabovi važe za hramove piva! Oni su deo nemačke pivske istorije, sa zagušljivim vazduhom, brzom hranom i gomilom večitih „barskih mušica“. Ono što daje šarm velikim nemačkim gradovima upravo je to što se zna da se nakon posla ide u obližnji pab na pivo! Vrtovi piva, birgardeni, takođe su nemački „brend“ koji potiče iz Bavarske, a pivopije iz celog sveta privlače i tradicionalni pivski festivali, koji se organizuju širom zemlje, a najčuveniji je Oktoberfest.

U Bavarskoj je pivo deo svakodnevice već stotinama godina i baš tu je davne 1516. godine usvojen prvi nemački zakon o čistoći piva. Danas samo Bavarska ima više od 600 pivara, više nego bilo koji drugi region u Nemačkoj. Tradicionalnim pivarama danas su se priključili i „eksperimentalni proizvođači“, od kojih neki proizvode organska piva jakih aroma, koja su nešto skuplja u odnosu na klasična piva.

Tokom proslave Dana nemačkog piva, zaljubljenici u ovo piće naći će u Nemačkoj više od 30 muzeja piva, organizovane pivske ture, kao i seminare posvećene pivu. Ideja je da se kroz organizovana druženja učesnici upoznaju sa raznim varijantama ovog napitka, sa dugom nemačkom tradicijom proizvodnje, kao i sa zakonom o čistoći piva, čija se 503. godišnjica obeležava ove godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

1 Komentar
  1. Nije „Zakon o čistoći piva“ već „Zakon o čistoti piva“

Оставите одговор