Propali pregovori o spajanju nemačkih banaka

Pregovori o spajanju Dojče banke i Komercbanke su završeni neuspešno, a nakon objave ove vesti, deonice Dojče banke su skočile za više od dva procenta, dok su akcije Komercbanke pale za gotovo tri posto.

– Zaključili smo da benefiti od ove transakcije ne bi bili dovoljni da se neutrališu dodatni rizici, troškovi restrukturiranja i kapitalni zahtevi vezani za tako veliko spajanje – objasnio je Kristijan Zeving, izvršni direktor Dojče banke, a prenosi CNBC.

O spajanju dve najveće nemačke banke priča se već mesecima, što je izazvalo brojne kritike u javnosti da bi njihovo eventualno merdžovanje moglo da dovede do gubitka radnih mesta, s obzirom na to da su obe banke od globalne finansijske krize 2008. godine vodile borbu da se vrate na staze profita.

Tokom poslednjih nekoliko godina Dojče banka je bila u centru pažnje javnosti, prvenstveno zbog nagodbe sa američkim ministarstvom pravde, a povodom malverzacija u trgovanju rizičnim hipotekarnim kreditima, ali i zbog reorganizacije menadžmenta, slabe zarade, dugotrajnog restrukturiranja i pada cena deonica.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор