Spajanje nemačkih banaka značiće otkaz za 30.000 ljudi

Moguće spajanje nemačkih bankarskih divova, Dojče banke i Komercbanke, moglo bi, dugoročno gledano, da dovede do ukidanja čak 30.000 radnih mesta, izjavio je Jan Dušek, predstavnik sindikata „Verdi“ i član Nadzornog odbora Dojče banke.

– Najveći broj od 30.000 ugroženih radnih pozicija nalazi se u Nemačkoj. Gledano na kraći rok, u opasnosti je oko 10.000 radnih mesta, pa prema našem mišljenju, potencijalno spajanje ne bi rezultiralo poslovnim modelom koji je održiv na duži rok – dodao je Dušek, a prenosi agencija Rojters.

Snažno protivljenje sindikata najavljenom spajanju dve najveće nemačke banke usledilo je nakon što su obe banke u nedelju potvrdile da vode pregovore o spajanju. Akcije Dojče banke juče su skočile za 3,4 posto, a Komercbanke za 4 posto.

Dve nemačke banke trenutno širom sveta zapošljavaju ukupno 140.000 ljudi. U Dojče banci radi 91.700 ljudi, dok Komercbanka ima 49.000 zaposlenih. Nadzorni odbori nemačkih banaka ponovo će se sastati u četvrtak kada će verovatno ponovo diskutovati o spajanju, navodi britanska novinska agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор