EOS Matrix otkupljuje potraživanja srpskih banaka u stečaju

Nemački EOS Matrix je ponudio 11,29 miliona eura za otkup prvog paketa spornih i nenaplativih potraživanja (NPL) iz portfelja kojim u ime države i banaka u stečaju upravlja Agencija za osiguranje depozita (AOD).

“Tenderska komisija koja sprovodi proces prodaje tih potraživanja dala je preporuku odborima poverilaca institucija koje učestvuju u postupku da prihvate ponudu i nastave sa potrebnim procedurama kako bi se zaključila transakcija”, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija Srbije.

Agencija za osiguranje depozita je 11. oktobra prošle godine ponudila na prodaju potraživanja banaka u stečaju (Agrobanka, Nova Agrobanka, Univerzal banka, Privredna banka Beograd i Razvojna banka Vojvodine), kao i potraživanja kojima AOD upravlja u ime Republike Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine.

Iz Ministarstva finansija poručuju da će se sva realna imovina koja služi kao sredstvo obezbeđenja po osnovu spornih potraživanja (zemljište, objekti, oprema) ponovo aktivirati sa ovom prodajom i vratiti u privredne tokove, čime će se pospešiti dalja privredna aktivnost. Država će na ovaj način, navode u Ministarstvu, godišnje uštedeti oko 10 miliona eura, koliko su na godišnjem nivou prosečno koštali stečajni postupci u prethodne dve decenije.

“Prodaja prvog paketa NPL-ova samo je početni korak u akcionom planu rešavanja dodatnog paketa nenaplativih i spornih potraživanja države. U naredna 24 meseca očekuje se prodaja svih spornih i nenaplativih potraživanja u portfelju Agencije za osiguranje depozita”, dodaje se u saopštenju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор