Komercbanka u gubicima

made-in-germany-rs-commerzbank-logo

Poslovanje druge najveće nemačke banke, „Komercbanke“, u trećem kvartalu ove godine je obeležio neto gubitak od 288 miliona eura.

Ovakav pad se javio kao posledica obimnog procesa restrukturiranja poslovanja, koje će se odraziti na otpuštanje gotovo petine radnika kompanije, prenosi agencija „Frans pres“.

U trećem tromesečju 2016. profit iz poslovanja Komercbanke je iznosio 429 miliona eura, što je na godišnjem nivou za 5 posto manje. Međutim, ostvarenu dobit su anulirali troškovi restrukturiranja. Banka je napravila gubitke i zbog otpisa aktive vredne 627 miliona eura, povezane sa smanjenjem trgovinskih aktivnosti u oblasti investicionog bankarstva.

U istom kvartalu prošle godine Komercbanka je ostvarila neto profit od 235 miliona eura, a u međuvremenu je saopštila da je nivo kapitala od 11,5 posto s kraja juna, povećala na 11,8 procenata.

Bankarska grupacija sa sedištem u Frankfurtu ranije je već upozorila na mogućnost ulaska u gubitke, kada je u septembru najavila restrukturiranje poslovanja, vredno 1,1 milijardu eura, u okviru kog će smanjiti trgovanje u investicionom bankarstvu i prebaciti fokus na Odeljenje za poslove sa stanovništvom i preduzećima.

Nakon najnovijeg saopštenja, akcije Komercbanke su juče pale za 0,9 posto, na 6,01 euro, dok je frankfurtski indeks DAX 30 bio u minusu od 0,7 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор