Beogradski sajam knjiga u znaku nemačkog jezika

U Beogradu danas počinje 62. Beogradski sajam knjiga posvećen savremenoj književnosti na nemačkom jeziku, koji će do 29. oktobra publiku upoznati sa novim književnim tendencijama i stvaralaštvom Nemačke, Austrije, Švajcarske i Lihtenštajna.

Posetiocima će biti predstavljeno oko 1.000 knjiga savremenih autora iz sve četiri zemlje nemačkog govornog područja, sa fokusom na 350 premijernih naslova, obezbeđenih zahvaljujući saradnji sa Frankfurtskim sajmom knjiga i Glavnim udruženjem austrijskih knjižara, prenosi agencija „Tanjug“.

Organizatori najavljuju da će u sklopu sajamskih manifestacija i događaja Beograd posetiti više od 20 pisaca koji će svoje radove predstaviti na različitim lokacijama u centru grada. Najzvučnije ime svakako je Herta Miler, dobitnica Nobelove nagrade za književnost, koja će 23. oktobra održati reprezentativno književno veče u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Program „Četiri zemlje jedan jezik“ otvoriće 23. oktobra ambasadori Nemačke, Austrije i Švajcarske događajem „Da se upoznamo“. U neformalnoj atmosferi i nekonvencionalnom formatu oni će predstaviti svoje zemlje kratkim i duhovitim uvidima u njihove manje poznate specifičnosti.

Zatim će s najistaknutijim gostima uslediti prvi u seriji dinamičnih razgovora o književnim, društvenim i raznim drugim temama, koji će na programu biti i svakog narednog sajamskog dana. Planirana su čitanja, samostalni i kolektivni nastupi, a diskusije i razgovore s publikom vodiće Vladimir Kaminer, Jan Vagner, Folker Kučer, Ingo Šulce, Arno Kameniš, Dana Grigorčea, Melinda Nađ Abonji, Jonas Lišer, Tereza Preauer, Karl Markus Gaus, Valentin Grebner i Katrin Regla.

U okviru ovog segmenta sajamskog programa raspravljaće se o različitostima i specifičnostima savremenog književnog stvaralaštva na nemačkom jeziku, o sistemu nagrada i društvenih priznanja, sajmovima knjiga, rezidencijalnim programima i stvaralačkim kolonijama, o ulozi autora kao posmatrača društvenih kretanja i važnosti društvenog i političkog angažmana u savremenoj književnosti na nemačkom jeziku.

Program „Četiri zemlje jedan jezik“ predstaviće i kreativno stvaralaštvo za decu i omladinu na nemačkom jeziku. U okviru zajedničkog štanda u Hali 2 Beogradskog sajma svakog jutra će biti organizovan program za najmlađe čitaoce, koji će predstaviti seriju zabavnih, poučnih i interaktivnih kreativnih radionica, čitalačkih klubova, predavanja, stvaralačkih seminara, igraonica i performansa.

Cena pojedinačnih ulaznica iznosi 250, a za grupne posete 150 dinara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор