Sutra počinje beogradski Sajam knjiga

Pod sloganom “Radost čitanja”, na Beogradskom sajmu se od sutra do 28. oktobra održava 63. Međunarodni sajam knjiga, koji će okupiti više od 500 domaćih i stranih izlagača, dok će počasni gost ove godine biti Kraljevina Maroko.

Najavljujući predstojeći događaj, predsednik Odbora Sajma knjiga dr Zoran Avramović je naglasio “da od svih kulturnih događaja u Srbiji, Međunarodni beogradski sajam knjiga ima najbogatiju i najdužu tradiciju, kao i da beleži najbrojniju posećenost”. On je najavio da će Sajam knjiga biti organizovan na 30.000 m2 izložbenog prostora, da će broj domaćih i inostranih izlagača biti još veći nego prošle godine, kao i da će ovogodišnji “Grad gost” biti Niš.

Ambasador Maroka u Srbiji Mohamed Amin Belhaž je poručio da mu je “drago što je Maroko prva arapska zemlja koja ima čast da bude počasni gost na ovom značajnom događaju koji svake godine okuplja najznačajnije pisce, pesnike i druge stvaraoce u domenu književnosti i znanja iz Srbije i celog sveta”. On je najavio da će učešće Maroka obeležiti produkcija marokanskih književnih dela, izdanja najznačajnijih nacionalnih izdavača, kao i serija tribina na štandu izgrađenom u originalnom marokanskom stilu, na kojima će govornici biti istaknuti i nagrađivani marokanski književnici i mislioci poput prof. Tahar Ben Želuna, dr Abdela Busufa i Sane Šairi.

Gosti ovogodišnjeg Sajma knjiga biće i slovenački pesnik Robert Simonišek, američki pisac Piter Bret, portugalski pisac Valter Ugo Mai i peruanski pisac i novinar Santjago Ronkaljolo. Pratećim programom Sajma knjiga biće obuhvaćene brojne tribine i izložbe povodom obeležavanja značajnih jubileja u srpskoj književnosti, 200 godina od objavljivanja Vukovog rječnika, 120 godina od rođenja Desanke Maksimović, 125 godina od rođenja Miloša Crnjanskog i 150 godina od rođenja Mihaila Petrovića Alasa.

Pored Sajma knjiga, na Beogradskom sajmu ove godine istovremeno se održava i 49. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava, a od 24. oktobra u hali 3 i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga “Media market” koji će okupiti najveće izdavače dnevnih novina i magazina, radijske i TV kuće, internet, specijalizovana i regionalna izdanja, novinarska udruženja i agencije, kao i druge organizacije iz oblasti medija i tržišnih komunikacija.

Na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga školski dan će biti u četvrtak, 25. oktobra. Pojedinačne ulaznice za Sajam knjiga koštaće 250, a grupne 150 dinara, navodi se na sajtu Beogradskog sajma.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор