Nemačke firme na udaru ruskih sankcija Turskoj

made-in-germany-rs-eu-rusija

Zbog ekonomskih sankcija Rusije uvedenih Turskoj, nemačke kompanije koje posluju u Rusiji trpe kolateralnu štetu. Naime, najveći broj nemačkih proizvodnih pogona u Rusiji pripada automobilskom sektoru koji auto-delove nabavlja u Turskoj.

– Uticaj sankcija na ove kompanije je značajan, a dve trećine njih je osetilo posledice. Nažalost, kompanije očekuju zaokret tek u 2017. godini – rekao je na konferenciji za novinare u Berlinu predsednik Nemačko-ruske privredne komore Rajner Zele, a prenosi agencija “Rojters”.

Ruske vlasti su nedavno upozorile svoje proizvođače automobila da će možda morati da obustave proizvodnju, jer isporuke delova iz Turske uveliko kasne nakon obaranja ruskog vojnog aviona i uvođenja ekonomskih sankcija Moskve Ankari.

– Iako su proizvodi iz lakog industrijskog sektora Turske izuzeti od zabrane na uvoz voća i povrća, objavljene krajem novembra, carinske procedure su sada znatno duže i kompleksnije – objašnjava Zele.

Agencija “Frans pres” podseća da ruski embargo nije jedina loša vest za nemačke kompanije koje posluju sa ovom zemljom, budući da je veliki broj njih već pogođen posledicama sankcija zapadnih zemalja uvedenih Moskvi zbog ukrajinske krize.

– To je dovelo do sunovrata nemačkog izvoza u Rusiju, koji je ove godine dostigao vrednost od 20 milijardi eura, što je tek oko polovine izvoza iz 2013. godine – naveo je zamenik predsednika Nemačko-ruske privredne komore Volker Trajer.

Nemačko-ruska privredna komora, koja okuplja 850 kompanija, apelovala je na popuštanje sankcija prema Rusiji, navodi agencija “Frans pres”.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор