Grci optužuju nemačke firme za korupciju

made-in-germany-rs-grcka-zastava

U Grčkoj se već devet godina vodi sudska istraga protiv nemačkih industrijskih divova „Simens“, „Dajmler“ i „Rheinmetal“, zbog sumnje da su podmićivali grčke zvaničnike radi dobijanja unosnih poslova preko javnih nabavki.

Višegodišnja istraga trebalo bi da rasvetli najveći korporativni skandal u grčkoj posleratnoj istoriji, kako ovaj slučaj naziva američko udruženje „Korpvoč“. Iako datum suđenja još uvek nije određen, dosadašnjim istražnim postupkom bilo je obuhvaćeno više od 60 pojedinaca.

Kompanija Simens je pod sumnjom da je u drugoj polovini devedesetih godina prošlog veka podmitila više državnih zvaničnika kako bi dobila posao sveobuhvatne modernizacije grčke mreže za fiksnu telefoniju. Nemačka firma je u Grčkoj je navodno potrošila 70 miliona eura na mito, prenosi agencija „Frans pres“ navode neimenovanog izvora iz grčkog pravosuđa.

Portparol u sedištu Simensa u Minhenu nije želeo da komentariše ovaj slučaj, iako je među optuženima za korupciju i nekadašnji prvi čovek Simensa u Grčkoj Mihalis Hristoforakos, koji ima i grčko i nemačko državljanstvo i verovatno neće sesti na optuženičku klupu, budući da je još 2009. pobegao u Nemačku. Nemačko pravosuđe je odbilo zahtev Grčke za izručenjem, zbog čega je sada već bivša predsednica grčkog parlamenta Zoe Konstantopulu kazala za francuski list „Liberation“ da nemačko odbijanje da izruči Hristoforakosa signalizira dvostruke standarde Berlina.

Nemački institut za spoljnu politiku je u nedavnom izveštaju napisao da su „koruptivne radnje nemačkih kompanija u Grčkoj dobro poznate, ali se takvi slučajevi tek povremeno istražuju“.
Sudeći po „Transparenci Internationalu“ i njegovom indeksu percepcije korupcije za 2014. godinu, grčki javni sektor spada među najkorumpiranije u Evropskoj uniji (EU).

Na osnovu procene iz parlamentarne istrage, vođene na vrhuncu grčke ekonomske krize 2011. godine, naduvani troškovi u javnoj nabavci oštetili su državni budžet za dve milijarde eura. Nabavka vojne opreme bila je vrlo unosna za nemačke kompanije, budući da je Grčka najviše od svih članica Unije, godinama u te svrhe izdvajala najviše budžetskog novca, čak 2,2 posto BDP-a u 2014. godini, istakla je poslanica nemačke stranke Die Linke Sahra Vangenknet.

U ovoj godini je u Grčkoj pokrenuta i istraga povodom sumnje da je nemački proizvođač autmobila Dajmler podmitio tamošnje zvaničnike radi nabavke vojnih vozila vredne 100 miliona eura. Pod istragom u Minhenu je i proizvođač tenka „Leopard“ Kraus Maffei Vegman, dok je sud u Bremenu 2012. kompaniji Rheinmetal odredio novčanu kaznu od 37 miliona eura za podmićivanje zarad prodaje sistema odbrane za 150 miliona eura. U slučaju podmićivanja grčkih vlasti u poslu s podmornicama, dva bivša menadžera preduzeća za industrijske usluge „Ferostal“ osuđena su u Nemačkoj, a kompanija je morala da plati novčanu kaznu od 140 miliona eura.

Komentatori ove situacije napominju da iznosi novčanih kazni nisu ni blizu vrednosti ugovorenih poslova, pa je mala verovatnoća da će se moći suzbiti takvo ponašanje nemačkih kompanija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор