Nemačke firme u Srbiji žale se na korupciju i propise

made-in-germany-rs-srpska-i-nemacka-zastava

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković smatra da se moraju uvažiti primedbe nemačkih firmi u Srbiji, a koje se odnose na organizaciju države i neprimereno veliki nivo korupcije, najčešće nastale zbog komplikovanih propisa.

Komentarišući rezultate ankete Nemačko-srpskog privrednog udruženja o uslovima poslovanja u Srbiji za 2015. godinu, Atanacković je rekao da se glavne prepreke i zamerke nemačkih preduzetnika odnose na nedostatak pravne sigurnosti i predvidivosti ekonomske politike, borbu protiv korupcije i kriminala koja još nije na zadovoljavajućem nivou, kao i na obimne birokratske procedure, prenosi agencija „Tanjug“.

– Pojedini administrativci imaju ekskluzivno pravo da otežu donošenje određenih odluka, očekujući da će to dovesti do korupcije. Pored toga, zahtev privrednika za povećavanje platežnih mogućnosti tržišta je, ipak, dosta komplikovana stvar, s obzirom da smo jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope. Ne može se očekivati veliko tržišno učešće u zemlji koja ima nizak nivo bruto domaćeg proizvoda, male plate i veliku nezaposlenost. Sa jedne strane moramo da štedimo, a sama štednja znači smanjivanje prometa, a sa druge strane, za rast naše privrede neophodne su i veće mogućnosti u prometu – rekao je Atanacković.

On istakao da je Srbija u priličnoj meri zavisna od uvoza i da nije isto kada se poveća tržišna mogućnost u Nemačkoj, koja dosta toga sama proizvodi, i u Srbiji koja je u velikoj meri oslonjena na uvoz jeftine robe iz Kine, sa Dalekog istoka ili industrijske robe iz zapadne Evrope.

– U mnogim stvarima pokušavamo da dođemo do nivoa nemačke privrede, odnosno njihove države koju smatramo jednom od najuređenijih u Evropi i svetu, pa je mišljenje njihovih privrednika koji ovde rade potpuno na mestu i apsolutno ga treba uvažavati – smatra Atanacković.

Predsednik Nemačko-srpskog privrednog udruženja Ronald Zeliger prethodno je izjavio da nemačke firme u Srbiji pokazuju veoma pesimističan stav u pogledu perspektive poslovanja, što nije bio slučaj prethodnih godina.

Po mišljenju ambasadora Nemačke u Srbiji Hajnca Vilhelma, privreda u Srbiji nije stvarno pokrenuta, uprkos hrabrim reformskim koracima Vlade Srbije, mada je uz to ipak ocenio da se reforme kreću u dobrom pravcu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор