„Avala film“ prodat „Filmskom putu“ za 980 miliona dinara

made-in-germany-rs-avala-film

Najveći filmski studio u nekadašnjoj Jugoslaviji (SFRJ), „Avala film“, nakon više godina stečaja, prodat je za 980 miliona dinara jedinom učesniku na aukciji, firmi „Filmski put“ iz Beograda.

Oko 50 filmskih radnika nezadovoljnih prodajom Avala filma okupilo se juče u vreme aukcije ispred Agencije za privatizaciju u Beogradu, a studenti umetničkih fakulteta održali su performans, prenosi „eKapija“.

Filmski radnici već danima vode kampanju protiv ove prodaje, a njihove mlađe kolege pokrenule su prethodnih dana kampanju „Grad izgubljenih filmova“. U Agenciji za privatizaciju ističu da odluka nije na njima, jer kao stečajni upravnik samo sprovode zakon.

Jugoslovenska kinoteka tražila je od Privrednog suda da se bar privremeno iz prodaje izuzme filmski fond Avala filma sa oko 600 ostvarenja snimanih tokom proteklih decenija u studijima na Košutnjaku. Međutim, sud je taj zahtev odbio, a Ministarstvo kulture Srbije je saopštilo da je takva odluka za čuđenje, kao i da je preduzelo sve neophodne korake u okviru svojih nadležnosti radi zaštite kulturnih dobara u postupku prodaje Avala filma.

– Taj srpski Holivud ne radi još od 1989. godine. Mora se praviti razlika između privatizacije i stečajnog postupka, a moja briga je kako zaštititi ono što je kuturno dobro u tom preduzeću. Odluka Privrednog suda da ne prihvati zahtev Kinoteke je za čuđenje, ali ja ne mogu da komentarišem odluke suda. Žao mi je što Kinoteka nije ranije preduzela korake da se taj fond proglasi za kulturno dobro, ali sada ne treba tražiti krivca nego rešenje – izjavio je srpski ministar kulture Ivan Tasovac, gostujući na televiziji „N1“, i dodao da treba sačekati i videti da li kupac možda želi da nastavi filmsku delatnost.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор