Sutra u PKS treći susreti dobavljača za nemačke firme

nemacka i srpska zastava

Privredna komora Srbije (PKS) će sutra u Beogradu organizovati treći po redu „Dan dobavljača Zapadnog Balkana“ za 24 nemačke kompanije koje traže partnere iz našeg regiona.

Predsednik PKS Marko Čadež je objasnio da se, posle Minhena i Dortmunda, u Beogradu organizuje treća nemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u državama Zapadnog Balkana, prenosi „Kurir“.

– Ove susrete po prvi put organizujemo van Nemačke, zajedno sa Nemačko-srpskom privrednom komorom i Udruženjem za upravljanje materijalima i logistiku, koje okuplja preko 9.000 najvećih nemačkih kompanija. Oni ponovo traže nove dobavljače, kooperante i partnere, tako da će se na Danu dobavljača sastati sa predstavnicima 142 kompanije iz regiona, od kojih je 50 iz Srbije – rekao je Čadež.

On je naveo da se za događaj prijavilo preko 400 kompanija, a da je tek svaka treća uspela da ispuni veoma stroge uslove u procedurama, procesima i kvalitetu proizvoda, kao i u načinu na koji je organizovana fabrika i proizvodnja.

– Nemci su zainteresovani za proizvode iz oblasti metaloprerade, proizvodnje automobilskih delova, prerade plastike, proizvodnje plastičnih delova i elektroindustrije. Njima je bitna odgovornost u proizvodnji, kontrola kvaliteta i fleksibilnost prilagođavanja onome za koga proizvodite, kao i bezbednost na radu. Mi smo sposobni da proizvedemo kvalitetan proizvod, ali smo u nedostatku što se tiče tih procedura, procesa kontrole kvaliteta, procesa unutar proizvodnje, a to nije nemoguće naučiti. Eventualna modernizacija proizvodnih linija takođe je moguća uz podršku Vlade i postojećih programa – rekao je Čadež.

Kako dodaje, Nemci uglavnom imaju specifične zahteve o tome kakav im je proizvod potreban, sa svim crtežima i detaljima, nakon čega pitaju dobavljača da li to može da uradi, pa potom proveravaju procedure u fabrici, i ako to sve prođe dolazi do poslovnog razgovora.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор