Nemački mediji ocenjuju da je samit G7 propao

Nemački mediji su složni u oceni da je ovogodišnji samit G7 propao, prvenstveno zbog „blokada“ koje je postavljao predsednik SAD Donald Tramp, a posebno zbog njegovog „odbijanja da štiti klimu“, prenosi „Dojče vele“.

U svom komentaru pod naslovom „Kancelarka prkosi Trampu“, list „Frankfurter algemajne cajtung“ piše da je kancelarka Angela Merkel razočarana „mršavim rezultatima samita G7, a pre svega Donaldom Trampom. Zato je kao gošća kongresa Hrišćansko-socijalne unije (CSU) u Minhenu donela jasnu poruku da su vremena u kojima smo mogli da se u potpunosti pouzdamo u druge, delom prošla i da Evropljani zaista moraju uzeti svoju sudbinu u svoje ruke“, ističe nemački dnevnik.

Berlinski „Tagešspigel“ istovremeno navodi da će na mnogim političkim poljima Evropljani ostati upućeni na SAD, a u zaštiti klime pravi napredak neće biti moguć bez zemalja koje su najveći zagađivači, poput Kine.

Dnevni list „Algemajne cajtung“ iz Majnca ističe da su se Evropljani već dovoljno dugo bavili pitanjem kako je novi čovek u Beloj kući mogao tamo uopšte dospeti. „Krajnje je vreme da Zapad i pre svega zemlje EU pritisnu dugme „reset“ i nanovo srede svoje međusobne odnose kao i odnos sa SAD. Poslednji dani su to jasno pokazali. Utoliko NATO i samit G7 mogu da obeleže kraj dosadašnjeg partnerstva, a za Evropu je to istovremeno novi start“, zaključuje ovaj list.

„Štutgarter cajtung“ smatra da su pouke Trampovog prvog putovanja u inostranstvo jasne, uz ocenu da „su njegovo rogobatno nastupanje i nedostatak interesovanja za spoljnopolitička pitanja sumnjivi, kao i njegova lista prioriteta“.

„Evropljani su ovaj put pustili da bukvalno budu pregaženi. Američki predsednik je, ne osvrćući se na to ko je prijatelj a ko neprijatelj, izgazio dosadašnje odnose, a partnere u razgovorima tretirao kao statiste za svoje nastupe. To neće ostati tako, jer kako EU, tako i NATO i G7 sada znaju sa kim imaju posla, a u narednim godinama od Vašingtona ništa neće moći da se očekuje, pa će se Evropa zbližiti sa državama kao što su Japan, Kanada i Kina. Ako Tramp misli da je uspeo u onome što je hteo, vara se. Izgubio je saveznike, dugogodišnje prijatelje i mogućnost da pravi koalicije koje bi koristile i SAD – piše „Flensburger tageblat“.

Ovakav sličan osvrt na samit G7 imaju i „Hanoverše algemajne cajtung“ i „Manhajmer morgen“Prvi ocenjuje da SAD očigledno odbacuju svoju tradicionalnu vodeću ulogu i svoju globalnu odgovornost i ograničavaju se samo na najnužnije, dok drugi list zaključuje da je propala Trampova strategija prema kojoj je dovoljno biti dovoljno silovit.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор