Neke beogradske škole daju polovne udžbenike

made-in-germany-rs-ucionica

Od ove školske godine đaci beogradskih osnovnih škola ne mogu da računaju na dva kompleta besplatnih udžbenika, jer su pravila o njihovoj raspodeli izmenjena. Ipak neke su škole za svoje đake obezbedile besplatne polovne udžbenike.

Besplatne udžbenike sada mogu dobiti samo deca samohranih roditelja, mališani iz hraniteljskih porodica i domova, đaci čiji su roditelji nezaposleni, kao i učenici iz materijalno ugroženih porodica. Ostalima su, u zavisnosti od visine zarada, podeljeni vaučeri za kupovinu dela udžbenika, piše “Politika”.

Međutim, mnoge beogradske škole su odlučile da i drugoj deci naprave po jedan komplet od knjiga koje su ostale u njihovom vlasništvu, pa nastavnici i direktori savetuju mame i tate da ne žure sa kupovinom udžbenika, već da sačekaju prve roditeljske sastanke.

– Stav nastavnika i učitelja u Obrenovcu je bio da, zbog prošlogodišnjih poplava i problema, svim đacima obezbedimo i ove školske godine po jedan komplet udžbenika. Uspeli smo to da uradimo pošto je bilo puno kompleta u kojima su knjige bukvalno samo otvorene – kaže direktorka OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” Vera Đorđević.

Roditelji mališana čije škole nisu uspele ovako da se organizuju, ipak će morati da kupe knjige. Komplet za bilo koju školu i bilo koji razred, kako kažu u knjižarama, čini od 12 do 15 udžbenika, a svaki od njih u proseku košta od 500 do 1.000 dinara, što zavisni od izdavača i razreda.

Beogradski osnovci će i ove školske godine moći besplatno da koriste gradski prevoz. Međutim, svi oni će morati da izvade „busplus” karticu koju će uz potvrdu iz škole, đačku knjižicu i sliku, besplatno dobiti na šalterima „Busplusa”. Grad će i ove godine nastaviti da finansira produženi boravak za đake od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.

Danas je u klupe 203 osnovne i 87 srednjih beogradskih škola selo 126.000 osnovaca i 61.000 srednjoškolaca. Među njima je i 15.500 prvaka, ili za oko 500 manje nego prošle godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор