U Nemačkoj nestaje srednja klasa?

made-in-germany-rs-statistika-grafikon

U Nemačkoj je prošle godine registrovano 30,8 procenata siromačnih građana, koji su nedovoljno kvalifikovani i stariji od 25 godina, pokazuju podaci Saveznog zavoda za statistiku (Destatis).

U vodećoj evropskoj privredi važi pravilo da je obrazovanje obrnuto proporcionalno siromaštvu, a kao siromačan smatra se svako ko u Nemačkoj zarađuje manje od 60 posto prosečne mesečne zarade, dok granica siromaštva za samce iznosi 917 eura mesečno.

Prema podacima Destatisa, u 2005. godini procenat siromačnih je bio 23,1 posto, a loše kvalifikovani na istoku države više su ugroženi siromaštvom, u odnosu na njihove sunarodnike sa zapada Nemačke, čuvene po svom blagostanju, pišu nemački mediji, a prenosi agencija “Tanjug”.

Za siromašne, nedovoljno obrazovane i kvalifikovane Nemce starije od 25 godina, na istoku zemlje taj je procenat u prošloj godini iznosio 37,5 posto, a na zapadu 29,8 posto, prenose mediji i navode da, sudeći prema zaključcima jedne studije univerziteta Esen/Duizburg, srednja klasa u Nemačkoj nestaje.

To je istraživanje pokazalo da je udeo domaćinstava sa takozvanom srednjom zaradom u poslednjih 20 godina (od 1993. do 2013.), smanjen u ukupnom broju domaćinstava sa 56 na 48 procenata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор