Vlada Srbije preuzela Aerodrom Niš

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i gradonačelnik Niša Darko Bulatović juče su potpisali ugovor o prenosu osnivačkih prava u javnom preduzeću „Aerodrom Niš“, na osnovu kojeg se pravo upravljanja prenosi sa Grada na Republiku.

– Aerodrom Niš je od strateškog značaja za Srbiju, kao alternativni aerodrom beogradskom i rezervni centar kontrole letenja SMATSA, zahvaljujući novom tornju kontrole leta, koji ćemo ovde izgraditi. Prenosom upravljanja na Vladu Srbije biće omogućeno normalno funkcionisanje niškog aerodroma i obezbeđena sredstva za investicije koje će omogućiti njegov dalji razvoj, kako bi u budućnosti bio jedan od vodećih u ovom delu regiona – rekla je Mihajlović.

Ona je podsetila da je Vlada Srbije donela odluku o prenosu osnivačkih prava sa Grada na Republiku nakon višegodišnjih molbi Grada Niša i menadžmenta aerodroma da vlada pomogne njegov dalji rad i razvoj, jer Grad Niš ne raspolaže neophodnim finansijskim sredstvima.

Republika Srbija je u prethodne četiri godine pomogla niški aerodrom „Konstantin Veliki“ sa ukupno 9,8 miliona eura, od čega 3,6 miliona predstavlja pomoć u novcu i opremi koju je aerodrom dobio od vazduhoplovnih preduzeća i institucija u vlasništvu države, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U poslednje tri godine broj putnika na Aerodromu Niš je povećan za 248 puta, sa 1.335 putnika u 2014. na 331.582 u 2017. godini, dok se prevoz robe povećao devet puta, sa 284 tone na 2.542 tone, dodaje se u saopštenju, a prenosi agencija „Beta“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор