Poziv na globalnu trgovinsku integraciju

U Hamburgu je danas počeo dvodnevni Samit G20, koji bi, po mišljenju stručne javnosti, mogao biti najnapetiji do sada, zbog velikih razlika u pogledima zemalja članica po pitanju slobodne trgovine, klimatskih promena, migrantske krize i kriza na Korejskom poluostrvu i Bliskom istoku.

Čelnici Svetske trgovinske organizacije (STO), Svetske banke (WB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pozvali u zajedničkom saopštenju lidere najrazvijenijih zemalja sveta da preduzmu „odlučne mere“ na produbljivanju globalne trgovinske integracije. Oni su poručili da je u proteklim godinama zadržano previše trgovinskih barijera i da su stvorene nove, prenosi agencija „Asošiejted pres“.

Na ovogodišnjem Samitu G20 očekuje se da će se, pored uobičajenih tema koje se odnose na svetski ekonomski rast, međunarodnu trgovinu i regulisanje finansijskih tržišta, razgovarati i o
inkluzivnijem rastu, primeni Agende o održivom razvoju do 2030 (pre svega promovisanjem održivih izvora energije), pravima žena i njihovom osnaživanju u ekonomiji, kao i o pitanjima nacionalne bezbednosti i borbe protiv terorizma.

Pred početak skupa mogle su se čuti i procene da bi ovogodišnji Samit G20 mogao označiti kraj SAD kao svetskog lidera, a da bi vođstvo moglo preći na novi nestabilni „kvartet“ koji bi činili SAD, Rusija, Kina i Nemačka.

Na Samitu će se po prvi put sastati američki predsednik Tramp i ruski Putin, koji će imati puno tema za razgovor: od krize u Ukrajini i sankcija protiv Rusije, preko rata u Siriji i situacije na Bliskom istoku, pa do navodnog uticaja Moskve na Trampov izbor na predsedničkim izborima u SAD.

Svetski mediji ističu da su Tramp, Putin i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tri „najkontroveznija“ učesnika samita. Oni su najviše na „udaru“ antiglobalističkih aktivista koji su organizovali proteste pod nazivom „Dobrodošli u pakao“, a koji su koliko sinoć prerasli u nasilne, kada je povređeno 111 policajaca.

Ekstremni levičarski aktivisti gađali su policajce flašama, petardama i drugim predmetima. Policija je uzvratila vodenim topovima i suzavcem, a sukobi su nastavljeni i danas, kada su demonstranti postavili barikade i palili automobile, a grupa njih je opkolila hotel u kome se nalazi prva dama SAD Melanija Tramp, javlja agencija „Frans pres“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор