„G20 – dobrodošli u pakao“

Nemačka policija u gradu Hambugru spremila se za veliki protest protivnika globalizma, koji će demonstrirati u ovom gradu tokom sledeća dva dana, koliko bude trajao ovogodišnji Samit G20, sastanak čelnika 20 ekonomski najrazvijenijih zemalja sveta.

Organizatori demonstracija predstojeći događaj najavljuju sloganom „G20 – dobrodošli u pakao“, uz okupljanje 100.000 antikapitalističkih demonstranata, uključujući tu i nekoliko hiljada ekstremnih levičara, koji će pre Samita biti stacionirani u severnom delu grada, prenosi agencija „Asošiejted pres“.

Iako su dosadašnji protesti uglavnom bili mirni, šef hamburške policije Ralf Mejer je za nemačku televiziju „ZDF“ rekao da postoju sumnja da će demonstracije ostati nenasilne, zbog čega će u Hambrugu biti raspoređeno oko 20.000 policajaca tokom održavanja Samita.

Nemačka policija je 4. jula već intervenisala vodenim topovima i biber sprejevima kako bi rasterala grupu demonstranata okupljenih u Hamburgu zbog Samita G20. Tom prilikom jedna osoba je uhapšena, a jedan prolaznik je lakše je povređen.

Organizatori demonstracija već sedmicama su u sporu sa gradskim sudovima povodom zahteva da u ovom gradu postave šatore. Iako je sud utvrdio da bi takvo protestno kampovanje bilo legitimna politička demonstracija, policiji je, ipak, dato pravo da zabrani kampovanje na javnim zemljištima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор