U Nemačkoj živi 10 miliona stranaca

Od ukupno 82 miliona građana, koliko ih je u Nemačkoj, 10 miliona su strani državljani, što je rekordan broj stranih žitelja u ovoj zemlji za poslednjih pola veka, od kada postoji Centralni registar za strance.

Prema podacima Saveznog zavoda za statistiku (Destatis), od 10 miliona ljudi sa stranim državljanstvom, koliko je registrovano krajem prošle godine, čak 5,7 miliona potiče iz zemalja koje nisu članice Evropske unije (EU), dok je 4,3 miliona stranaca poreklom iz Unije.

Najviše useljenika je iz Sirije, Avganistana i Iraka, a u zenitu migrantske krize 2015. godine, u Nemačku je stiglo 1,5 miliona migranata i izbeglica. Njihov broj je, međutim, prošle godine smanjen, kada je registrovano 480.000 pridošlica, prenosi agencija „Tanjug“.

Građani Srbije su svoje mesto u Nemačkoj pronašli uglavnom u industrijski jakim pokrajinama, kao što su Severna Rajna-Vestfalija, Bavarska, Baden-Virtemberg, Hesen, Berlin ili Hamburg, a statistika pokazuje da se Srbi već duže vreme ne nalaze među prvih 10 zemalja po broju zahteva za azil.

Građani Srbije važe za dobro integrisane građane Nemačke, čija deca posećuju redovno škole, a oni ne žive od socijalne pomoći ili izolovano u getu, već svoju egzistenciju temelje uglavnom na radu u manjim firmama, često u oblasti turizma i ugostiteljstva, ali i u zdravstvu, metalnoj industriji, proizvodnji, poljoprivredi, uslugama čišćenja…

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор