Potomcima srpskih folksdojčera 2.500 € od Nemačke

Nemačka država će donirati ukupno 50 miliona eura potomcima vojvođanskih Švaba, odnosno potomcima folksdojčera nastradalih u logorima na teritoriji Srbije neposredno posle Drugog svetskog rata.

Predsednik Nemačkog narodnog saveza iz Subotice Rudolf Vajs objasnio je da će Nemačka isplatiti po 2.500 eura potomcima nastradalih vojvođanskih folksdojčera na ime jednokratne odštete, prenosi agencija „Beta“.

– Radi se o pripadnicima nemačke zajednice koji su stradali samo zbog svog porekla, a nisu učestvovali u ratu kao pripadnici vojnih ili drugih jedinica – rekao je Vajs i najavio da će na jesen biti osnovano predstavništvo Saveza koje će okupljati pripadnike nemačke nacionalne manjine u Srbiji, ali i sve građane Srbije koji imaju simpatija prema nemačkom jeziku i kulturi.

Prema njegovim rečima, Nemački narodni savez je jedina reprezentativna organizacija Nemaca u Srbiji, koja je priznata od strane Nemačke.

– U sedištu predstavništva zaživeće i biblioteka sa odgovarajućom literaturom na nemačkom jeziku, koja će moći besplatno da se koristi. Ova podružnica će pomoći oko popunjavanja potrebnih formulara potomcima stradalih lica koja imaju pravo na naknadu po tom osnovu, budući da su formulari na nemačkom jeziku, kao i oko njihovog slanja na određenu adresu – rekao je Vajs.

Na osnovu poslednjeg popisa stanovništva u Srbiji iz 2011. godine, na teritoriji Grada Zrenjanina živi 139 građana koji su se izjasnili kao Nemci, ali se pretpostavlja da ih ima više, bar nekoliko stotina.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор