Nemački stručnjaci pomažu jačanju srpskih firmi

made-in-germany-rs-ses

Nemački stručnjaci „Seniorskog ekspertskog servisa“ iz Bona, koji ima preko 17.000 članova i jedna je od najvećih svetskih ekspertskih organizacija, trenutno pomažu preduzećima u Požegi, Ubu i Beogradu, a još će ih stići u Užice, Čačak, Zemun i Zrenjanin.

Stručnjaci iz Nemačke, koji su ranije radili u industriji, državnim institucijama i obrazovnim ustanovama, pomažu srpskim kompanijama da ojačaju organizaciju, podignu kvalitet proizvodnje i upoznaju se sa načinom funkcionisanja velikih nemačkih preduzeća, objašnjava se u saopštenju „Mreže za poslovnu podršku“ (BSN), a prenosi agencija „Tanjug“.

Kako se navodi u saopštenju BSN, zahvaljujući ovoj organizaciji u Srbiji je od 2005. godine do danas boravilo skoro 300 nemačkih eksperata za različite grane industrije i državne i lokalne institucije. Uloga organizacije je da usluge Seniorskog ekspertskog servisa približi domaćim kompanijama, čiji menadžeri najčešće ne znaju da u svoje firme mogu dovesti iskusne visokokvalifikovane stručnjake. Honorar i osiguranje stručnjaka pokriva nemačka država, proces dodele traje manje od dva meseca, a domaći privrednici snose troškove njihove ishrane i boravka, koji ne mora biti hotelski, kao i troškove simbolične dnevnice od sedam eura u dinarskoj protivvrednosti.

Po rečima šefa tima za nemačku ekspertsku podršku i zastupnika BSN servisa za Srbiju Milana Vučkovića, boravak nemačkih eksperata traje od dve nedelje do tri meseca, a u ponudi je i mogućnost angažovanja više stručnjaka iz više oblasti, kao i ponovno angažovanje istog eksperta, ukoliko postoji potreba. Vučković naglašava da nemačkih eksperti ostaju u nekoj vrsti kontakta i saradnje sa firmama u kojima su boravili, istovremeno postajući važan kanal ka nemačkom tržištu.

Za ekspertsku pomoć iz Nemačke do sada su se najviše prijavljivale kompanije iz proizvodnjih delatnosti, a najviše nemačkih stručnjaka bilo je angažovano u metalskom sektoru i u oblasti proizvodnje građevinskog materijala. U narednom periodu očekuje se dolazak nemačkih stručnjaka iz oblasti mašinske, hemijske i drvne industrije, turizma i ugostiteljstva, kao i iz industrije hrane i pića.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор