Sprema se likvidavija 22.400 srpskih firmi

U narednih pet meseci u Srbiji će biti prinudno likvidirano oko 22.400 preduzeća jer Agenciji za privredne registre (APR) nisu dostavili finansijske izveštaje za prethodne tri godine, navodi Politika.

U APR-u kažu da, prema podacima o broju obveznika podnošenja finansijskih izveštaja, oko 30.000 pravnih lica nije podnelo izveštaje za dve uzastopne godine, što je bila njihova obaveza po Zakonu o računovodstvu.

Iako novi Zakon o privrednim društvima predviđa postupak prinudne likvidacije, takva mera do sada nije pokretana. Međutim, APR je poslednjeg dana prošle godine obavestio oko 22.400 privrednih društava da su se stekli uslovi za prinudnu likvidaciju zbog nedostavljanja finansijskih izveštaja do kraja 2017 godine, za prethodne dve uzastopne godine, odnosno za 2015. i 2016. godinu.

Registrator u Registru privrednih subjekata će, po istekuj roka od 90 dana od dana objave ovog obaveštenja, po službenoj dužnosti doneti akt o pokretanju postupka prinudne likvidacije, kojim će društvo biti prevedeno u status “u prinudnoj likvidaciji”, dok će informacija o tome biti ograšena na sajtu APR-a tokom 60 dana.

Tek nakon isteka tog roka APR će pokrenuti postupak likvidacije privrednih društava po službenoj dužnosti. Iz Agencije upozoravaju da je njihova zakonska dužnost da podnose prijave za privredni prestup nepodnošenja finasijskih izveštaja u propisanim rokovima, a to su 28 februar, 30. jun i 31. jul.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор