BASF nagradio naše najbolje mlade naučnike

Najbolja ideja mladih srpskih naučnika i istraživača Start-up Science konkursu nemačke kompanije BASF je inovativna folija od biopolimera Ive Barbulović, Aleksandre Mitrić i Nemanje Stojanovića sa beogradskog Tehnološko-metalurškog fakulteta.

Pobednika konkursa nemačka hemijska kompanija će stipendirati sa pola miliona dinara, nagrada za drugo mesto i 250.000 dinara pripali su rešenju za zaštitu bilja Lee Vlajnić sa beogradskog Biološkog fakulteta, dok je stipendija od 125.000 dinara pripala trećeplasiranoj Aleksandri Miletić sa novosadskog Tehnološkog fakulteta za rešenja za smanjenje otpada od hrane.

– Rešenje koje smo razvili su biopolimerne folije koje bi trebalo da služe kao novi vid ambalaže za proizvode za svakodnevnu upotrebu. Na konkurs smo se prijavili slučajno, ali je pobeda nešto što će nas dosta motivisati ne samo na razvoju ovog projekta, već u čitavoj naučnoj karijeri. Ovakvi događaji su dosta bitni za nas istraživače, jer možemo da popularizujemo svoje ideje, pronađemo podršku i sredstva za finansiranje, ali i ostvarimo važne kontakte sa ljudima koji bi prepoznali naš rad – objasnio je Nemanja Stojanović, član pobedničkog tima BASF Start-up Science konkursa, a prenosi eKapija.

U svojim radovima studenti su se, između ostalog, bavili i pitanjima otpadnih voda, načinima za bezbedno sakupljanje farmaceutskog otpada, mogućnostima za razgradnju papira i proizvodnju novih tipova ekoloških materijala, a među prijavljenim rešenjima najviše je bilo naučno-istraživačkih radova doktoranata.

Po rečima Simona Franka, izvršnog direktora BASF-a u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji i jednog od članova stručnog žirija, u tako ozbiljnoj konkurenciji nije bilo lako odabrati pobedničko rešenje.

– Pristigle ideje pokazale su nam da mladi naučnici i inovatori u Srbiji prate aktuelna pitanja koja se tiču održive budućnosti, što je veoma važno imajući u vidu da će, usled ubrzanog razvoja gradova i potrebe za kvalitetnim svakodnevnim životom, ova tema dodatno dobiti na značaju. Prikazavši odlično poznavanje teorije i predstavljajući rešenja primenjiva u praksi, mladi naučnici i inovatori su potvrdili potencijal pojedinaca, ali i dobar rad univerziteta i fakulteta u Srbiji, zbog čega mi je veliko zadovoljstvo što ćemo nagraditi najbolje ideje i omogućiti njihov dalji razvoj – poručio je Franko.

Tokom tri i po meseca trajanja BASF Start-up Science konkursa svi studenti prirodnih nauka u Srbiji su imali priliku da prijave projekte koji rešavaju neki od problema održivog razvoja, a ukupan novčani fond za bespovratno finansiranje najboljih je iznosio 875.000 dinara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор