BASF nagrade za srpske mlade naučnike

Stručni žiri BASF Start-up Science konkursa, sastavljen od univerzitetskih profesora i predstavnika poslovne javnosti, izabrao je inovativnu foliju od biopolimera za najbolju ideju mladih naučnika i istraživača u Srbiji.

Dalji razvoj ideje Ive Barbulović, Aleksandre Mitrić i Nemanje Stojanovića sa beogradskog Tehnološko-metalurškog fakulteta, BASF će stipendirati sa pola miliona dinara, dok je drugo mesto i 250.000 dinara osvojilo rešenje za zaštitu bilja, koje je osmislila Lea Vlajnić sa beogradskog Biološkog fakulteta.

Na konkursu koji je organizovala nemačka hemijska kompanija BASF pod pokroviteljstvom Kabineta ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj u Republici Srbiji, treće mesto i stipendiju od 125.000 dinara osvojila je Aleksandra Miletić sa novosadskog Tehnološkog fakulteta i njene ideje za smanjenje otpada od hrane.

– Rešenje koje smo razvili su biopolimerne folije koje bi trebalo da služe kao novi vid ambalaže za proizvode za svakodnevnu upotrebu. Na ovaj konkurs smo se prijavili slučajno, ali je pobeda nešto što će nas dosta motivisati, ne samo na razvoju ovog projekta, već u čitavoj naučnoj karijeri. Ovakvi događaji su dosta bitni za nas istraživače, jer možemo da popularizujemo svoje ideje, pronađemo podršku i sredstva za finansiranje, ali i ostvarimo važne kontakte sa ljudima koji bi prepoznali naš rad – smatra član pobedničkog tima BASF Start-up Science konkursa Nemanja Stojanović.

Studenti iz cele Srbije su se na ovom takmičenju bavili problemom otpadnih voda, mogućim načinima za obezbeđivanje farmaceutskog otpada, ali i mogućnostima za razgradnju papira i proizvodnju novih tipova ekoloških materijala.

– Pristigle ideje su nam pokazale da mladi naučnici i inovatori u Srbiji prate aktuelna pitanja koja se tiču održive budućnosti, što je veoma važno imajući u vidu da će, usled ubrzanog razvoja gradova i potrebe za kvalitetnim svakodnevnim životom, ova tema dodatno dobiti na značaju. Prikazavši odlično poznavanje teorije i predstavljajući rešenja primenjiva u praksi, mladi naučnici i inovatori su potvrdili potencijal pojedinaca, ali i dobar rad univerziteta i fakulteta u Srbiji – istakao je Simon Franko, izvršni direktor kompanije BASF u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Projekte koji rešavaju neki od problema održivog razvoja srpski studenti prirodnih nauka mogli su da prijave tri i po meseca, koliko je BASF Start-up Science konkurs trajao, a kupan novčani fond za bespovratno finansiranje najboljih projekata iznosio je 875.000 dinara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор