Novi oglas za odlazak medicinara u Nemačkoj

Novi konkurs Nacionalne službe za zapošljavanje i projekta „Triple Win“ nemačke Organizacije za međunarodnu tehničku saradnju (GIZ) namenjen je, kao i ranije, medicinskim sestrama i tehničarima opšteg ili pedijatrijskog smera.

Ovaj javni poziv je u saglasju sa međudržavnim sporazumom Srbije i Nemačke, na osnovu kojeg „Triple Win“ projekat posreduje pri zasnivanju radnog odnosa u Nemačkoj, pod istim uslovima kao i za osobe koje već tamo rade, ističe se u saopštenju GIZ-a.

Svi zainteresovani kandidati dobiće pomoć u jezičkoj i stručnoj pripremi, a podršku će imati i u odlasku u Nemačku, kao i tokom integracije u nemačko društvo. Kandidati neće plaćati nikakve nadoknade za posredovanje, niti projekat ostvaruje bilo kakav profit u Srbiji, jer sve troškove nadoknađuju nemački poslodavci.

– Naš angažman je u Srbiji započeo pre šest godina i od tada do danas smo posredovali u zapošljavanju 660 medicinskih sestara i tehničara opšteg i pedijatrijskog smera. Na godišnjem nivou to je 110 osoba – kažu u „Triple Win“ projektu.

Inače, projekat se oslanja na kodeks ponašanja Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i ne regrutuje stručno osoblje iz zemalja koje i same imaju nedostatak radne snage u oblasti zdravstvene nege, niti sme da prouzrokuje nedostatak stručnog osoblja na tržištu rada u matičnim zemljama.

– Garantujemo siguran put u Nemačku, jer nemački poslodavci takođe moraju da ispune uslove za učešće na ovom projektu, a potpisivanjem ugovora se obavezuju na ispunjenje obaveza, kao što su zaključivanje radnog odnosa u Nemačkoj pod istim uslovima kao i za osobe koje već tamo rade, tako da medicinsko osoblje koje odlazi preko projekta ne može biti tretirano kao jeftina radna snaga – objašnjavaju u „Triple Winu“.

Svi medicinari zainteresovani za odlazak u Nemačku treba da se prijave preko Nacionalne službe za zapošljavanje. Poznavanje jezika nije presudno u odabiru, jer ovaj projekat obezbeđuje i jezičku pripremu, a pomaže i u postupku nostrifikacije diplome.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор