BASF od nerazgradive plastike napravio fosilno gorivo

Od plastičnog otpada koji je do sada bio spaljivan ili skladišten na deponijama, nemačka hemijska kompanija BASF je, uz pomoć nove tehnologije hemijske reciklaže, uspešno napravila proizvod koji će moći da se koristi kao zamena za fosilna goriva.

„Zahvaljujući projektu ChemCycling, termohemijskom obradom će se od plastičnog otpada, poput mešovite i neočišćene plastike, proizvoditi sintetički gas ili ulja, a reciklažom dobijene sirovine moći će da se koriste i u BASF-ovoj proizvodnji, što će delimično zameniti fosilna goriva“, navodi se u saopštenju nemačke kompanije.

– Odgovorno korišćenje plastike je ključno za rešavanje svetskog problema otpada. Ovo se odnosi ne samo na kompanije, već i na institucije i potrošače. Hemijskom reciklažom želimo značajno da doprinesemo smanjenju količine plastičnog otpada – poručio je Martin Brudermiler, predsednik Izvršnog odbora i glavni direktor za tehnologiju kompanije BASF.

Zajedno sa 10 kupaca iz raznih industrija, BASF je već napravio prve proizvode, kao što su pakovanja za mocarelu, delovi za frižider i paneli za izolaciju, a proizvodi dobijeni ChemCycling tehnologijom potvrdili su ista svojstva kao i proizvodi dobijeni od fosilnog goriva.

Kao sledeći korak iz kompanije najavljuju da trenutno planiraju da na ovaj način reciklirane proizvode plasiraju na šire tržište.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор