BASF poziva srednjoškolce na besplatan naučni program

Nemačka kompanija „BASF“ je prošle nedelje pokrenula u Srbiji besplatni naučni program namenjen srednjoškolcima, pod nazivom Chemgeneration, koji će na praktičan način obrazovati učenike o značaju hemije i prirodnih nauka u stvaranju održive budućnosti.

Ovaj međunarodni program biće realizovan u saradnji sa mrežom najprestižnijih naučnih ustanova u 11 zemalja Centralne i Južne Evrope. U Srbiji je startovao na Hemijskom fakultetu u Beogradu, trajaće tokom cele školske godine, a pohađaće ga oko 1.000 srednjoškolaca.

– Sa Hemijskim fakultetom sarađujemo još od 2011. i do sada smo organizovali mnogobrojne obrazovne programe među kojima i Kids’ Lab – Molekul je kul, kroz koji godišnje prođe oko 700 osnovaca. Upravo će ovaj fakultet biti naš partner i na projektu Chemgeneration, koji bi po kompleksnosti i kvalitetu trebalo da zauzme značajnu ulogu u obrazovanju srednjoškolaca o održivom razvoju – istakao je izvršni direktor BASF-a u Srbiji Simon Franko.

Interaktivne radionice održavaće se na Hemijskom fakultetu svake druge subote od 10 i 13 sati. Na njima će učenici izvoditi niz hemijskih eksperimenata i imati priliku da sami dođu do rešenja za neke od problema savremenog društva. Đaci će reciklirati papir, praviti prečistače prljave vode, izvodiće elektrolizu metala i dokazivati da postoje vrste plastike koje se mogu razgraditi za samo nekoliko nedelja.

– Prirodne nauke, novi materijali i najsavremenije tehnologije imaju sve veću ulogu u očuvanju životne sredine i održivom razvoju planete. Zbog toga je naša dužnost da još od školskih dana učimo decu o odgovornom postupanju sa prirodom i mogućnostima nauke da pronađe odgovore na izazove sa kojima se suočavamo. Stvaranje održive budućnosti je pitanje koje se tiče svih nas i zbog toga ga je BASF uvrstio među svoje osnovne vrednosti. Smatramo da su obrazovni programi i uključivanje dece i mladih najbolji načini da sačuvamo prirodu i smanjimo korišćenje prirodnih resursa, a nadamo se da će Chemgeneration prikazati srednjoškolcima vrednost nauke za čovečanstvo – objasnio je Franko.

Prijave za radionice BASF Chemgeneration isključivo se realizuju preko nastavnika ili škola, a svi detalji o ovom programu i obrasci za prijavu nalaze se na portalu chemgeneration.com. Prijavljivanje je moguće obaviti i preko e-mail adrese Hemijskog fakulteta: otvorenelaboratorije@chem.bg.ac.rs.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор