Prvih 10 univerziteta za strane studente u Nemačkoj

made-in-germany-rs-univerzitetska-biblioteka-hajdelberg

Za strane studente Nemačka je jedna od najpopularnijih zemalja. Iz tog razloga ovde vam predstavljamo prvih deset univerziteta u ovoj evropskoj zemlji, za čije se studijske programe stranci najčešće opredeljuju.

Na desetom mestu je Univerzitet u Kelnu, gradu u kome se, inače, održava najveća žurka u Nemačkoj. Ovaj grad je poznat po opuštenoj atmosferi, a studente privlači i blizina drugih velikih evropskih gradova, jer se iz Kelna za nekoliko sati vožnje stiže do Amsterdama, Brisela ili Pariza.

Na devetom mestu je Geteov univerzitet u Frankfurtu, koji nosi ime po jednom od najvećih nemačkih pisaca. Frankfurt se nalazi na reci Majni i poznat je po svojim kolosalnim poslovnim zgradama, zbog čega ga zovu i „Majnhetn“. To je grad u kome živi mnogo ljudi stranog porekla, a i veliki je bankarski centar u kome je smeštena i Evropska centralna banka (ECB).

Univerzitet Duizbug-Esen je na osmom mestu po popularnosti među stranim studentima. Sa 37.000 akademaca, ovaj univerzitet je jedan od najvećih u Nemačkoj. Nastao je 2003. godine integrisanjem univerziteta u gradovima Duizburgu i Esenu, koji su smešteni u gusto naseljenoj Rurskoj oblasti.

Univerzitet u Hajdelbergu je najstariji nemački univerzitet, osnovan još davne 1386. godine, što je već sasvim dovoljno da privuče studente iz čiavog sveta. Pri tom je nemoguće ne istaći lepotu samog grada, čiji je centar jedan od najstarijih i najočuvanijih u Nemačkoj.

I Humboltov univerzitet u Berlinu spada u najstarije univerzitete u Nemačkoj. Tu su živeli i radili Oto fon Bizmark, Hajnrih Hajne, Rober Koh i mnogi drugi, što mu garantuje reputaciju koja pleni.

Na petom mestu je Tehnički univerzitet u Berlinu, gradu popularnom ne samo među turistima, već i među studentima. Berlinski Tehnički univerzitet važi za veoma napredan u svetskim razmerama, a nemačka prestonica je popularna i zbog troškova života, koji su niži nego u drugim velikim evropskim gradovima.

RWTH univerzitet u Ahenu se nalazi u gradu na tromeđi Nemačke, Belgije i Holandije. To je najveći nemački tehnički univerzitet čiji je moto: „Zukunft denken“ – „Misliti budućnost“. Univerzitet uživa veliki ugled u Nemačkoj, ali i svuda u svetu.

Tehnički univerzitet u Minhenu nalazi se na trećem mestu po popularnosti među akademcima iz celog sveta. Prepoznatljiv je kao institucija svetskog ranga u kojoj je 2013. godine svaki peti student bio stranac.

LMU – Uiverzitet Ludvig Maksimilijan takođe se nalazi u Minhenu, „najživljem svetskom gradu“ po izboru magazina „Monokl“ 2013. godine. To je jedan od najstarijih i najprestižnijih univerziteta sa kojim je na različite načine sarađivalo čak 34 dobitnika Nobelove nagade.

Na prvom mestu se nalazi Slobodni univerzitet u Berlinu. Osnovan je 1948. godine kao simbol Zapadnog Berlina i njegovog statusa „slobodnog sveta“, u odnosu na Istočni Berlin za vreme sovjetske okupacije i njegov Humboltov univerzitet. Slobodni univerzitet u Berlinu je i jedan od 11 takozvanih nemačkih elitnih univerziteta, piše „Dojče vele (DW).

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор