Strane investicije u Nemačkoj na nivou iz 2015.

Vrednost stranih investicija u Nemačkoj se tokom 2016. godine zadržala na nivou iz 2015. od 6,2 milijarde eura, uprkos najbržem privrednom rastu u poslednjih pet godina, a nakon što su 2014. godine dostigle rekord, gotovo se udvostručivši.

Nemačka agencija za trgovinu i investicije (GTAI) navodi da su strana ulaganja stvorila najmanje 29.000 novih radnih mesta u Nemačkoj, a da je broj stranih investitora porastao za 2 posto, pri čemu su započeta 1.944 nova projekta, prenosi agencija „Rojters“.

Najveća evropska ekonomija je prošle godine porasla za 1,9 posto, podstaknuta većom potrošnjom domaćinstava i države, a u prvom kvartalu ove godine je ubrzala na 0,6 posto nakon rasta od 0,4 posto u poslednjem kvartalu prošle godine.

– Nemačka je vrlo atraktivna za strane investitore koji žele da ostvare koristi od njenog ekonomskog uzleta ili da se domognu njene tehnologije – kaže Tomas Bozojan iz ove agencije.

Kina je u 2016. godini bila, treću godinu zaredom, najveći pojedinačni investitor u Nemačkoj, sa 281 novim projektom. Za njom su SAD sa 242 projekta, Švajcarska sa 194 i Velika Britanija sa 125 projekata. Ovi podaci ne uključuju spajanja i akvizicije stranih kompanija koje su u 2016. sa cifrom od 1.707 više nego učetvorostručene u odnosu na godinu ranije. U tome su dominirale firme iz Velike Britanije i SAD, dok su kineska preduzeća u spajanjima i akvizicijama učestvovala sa manje od tri procenta. Po rečima Bozojana obim njihovih transakcija ipak je relativno visok, jer kineski investitori troše mnogo novca na kupovinu nemačkih kompanija.

Kineski proizvođač aparata za domaćinstvo „Midea“ kupila je prošle godine nemačkog proizvođača industrijskih robota, kompaniju „Kuka“, a to je samo jedna od kineskih akvizicija čija je ukupna vrednost u 2016. godini premašila 10 milijardi dolara, što je oko 40 puta više nego u 2015. godini.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор