Nemačka dozvola za otvaranje prvih poglavlja!

made-in-germany-rs-eu

Odbor za evropska pitanja nemačkog parlamenta Bundestaga dao je na vanrednoj sednici dozvolu za započinjanje pregovora o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji (EU), a ova preporuka je upućena i kancelarki Angeli Merkel.

Preporuku Odbora za otvaranje prva dva poglavlja u decembru ne mora naknadno da potvrđuje nemački parlament ili vlada, tako da su praktično otklonjene sve prepreke za održavanje naredne međuvladine konferencije Srbije i EU. Načelno je već dogovoreno da se ona održi u Briselu, 15. decembra, kada bi trebalo da se započne sa otvaranjem poglavlja 35 i 32, koja se tiču Kosova i finansijske kontrole, prenose „Večernje novosti“.

Po rečima srpskog ministra diplomatije Ivice Dačića, vesti iz Berlina potvrda su velikih rezultata koje je na evropskom putu postigla Vlada na čelu sa Aleksandrom Vučićem.

– Očekujem da će prvo početi pregovori o Kosovu i finansijskoj kontroli, a da će naredne godine biti otvoreno još minimum pet-šest poglavlja. Ovim će i Berlin i Brisel pokazati da nas istinski vide u evropskoj porodici, a to je siguran znak da je Srbija na dobrom putu.

Po mišljenju ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, Srbija gradi novi put ka punopravnom članstvu u EU i građani mogu da budu zadovoljni. Odluka Bundestaga je velika stvar za Srbiju i pokazuje da je posvećenost Beograda reformama dobila punu podršku, a Nemačka je ispoštovala reč datu premijeru Vučiću.

– Verujem da će i ostale članice podržati i preporuku iz izveštaja Evropske komisije (EK) o Srbiji i zaključak iz strategije proširenja. To će dati dodatnu dinamiku i samom procesu evropskih integracija Srbije i dodatan zamajac reformama – kaže ministarka zadužena za EU integracije, Jadranka Joksimović.

Predsednik Odbora za evropska pitanja Bundestaga, Ginter Krihbaum, objašnjava da je ovakva odluka doneta posle detaljne analize izveštaja EK.

– To je jasan signal da se ceni evropski pristup premijera Vučića. U Berlinu nije ostala neprimećena njegova hrabrost da pokaže spremnost na pomirenje kada je u julu otputovao u Srebrenicu. Srbiji je mesto u Evropi, smatra Krihbaum i poručuje da Nemačka očekuje da Srbija nastavi da korača ovim putem.

Poslanici Bundestaga, navodi Krihbaum, posebno su pohvalili napore koje srpsko rukovodstvo ulaže u smirivanje tenzija i jačanje poverenje u regionu, kao i sporazume Beograda i Prištine postignute 25. avgusta 2015. godine, što je po njihovom mišljenju značajan iskorak u normalizaciji odnosa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор