Nemci osnažuju srpski komorski sistem

made-in-germany-rs-srpska-i-nemacka-zastava

Na tribini “Menjamo se – za snažan glas cele privrede”, održanoj u utorak u Beogradu, zamenik generalnog direktora asicijacije nemačkih trgovinskih komora (DIHK), Folker Trajer, istakao je da je snažna Privredna komora Srbije (PKS) nemačkoj privredi važan partner za saradnju.

Prema njegovim rečima, nema slabe privrede ukoliko postoji dobar komorski sistem, a do sada se pokazalo se da srpska privreda funkcioniše u Nemačkoj i da se glas privatnog sektora čuje u politici. Trajer je, takođe, ukazao na potrebu uvođenja zakonsko-obavezujućeg članstva u PKS, objasnivši da to članovima pruža mogućnost artikulacije stavova, a Komori da nudi usluge za razvoj privrede, stručnog obrazovanja i internacionalizacije privrede.

– Nakon reforme i osnaženja PKS Srbija će postati još interesantniji ekonomski partner Nemačke i još interesantnija za investitore. Nemačka privreda je odlično prošla kroz finansijsku i ekonomsku krizu zbog razumne ekonomske politike, ne samo aktuelne, već i prethodnih vlada, a to je u vezi sa postojanim institucijama koje podržavaju privredu, odnosno komorama koje iznose stav privrede i rade na stručnom usavršavanju ljudi, što je komplementarno akademskom obrazovanju – rekao je Trajer.

Kako je dalje objasnio, važan aspekt zahvaljujući kojem Nemačka i Austrija imaju najmanju nezaposlenost mladih, jeste sloboda da preduzeća sama odlučuju kako obrazovati omladinu. Ovo je uvidela i američka administracija, pa je predsednik SAD Barak Obama u govoru naciji pohvalio nemački model stručnog obrazovanja.

– Drugi element na kojem se zasniva snaga nemačke privrede jeste jaka komorska mreža i saradnja, kao osnov za internacionalizaciju privrede. Regionalna saradnja je neophodna i potrebno je imati snažan glas. Zakonsko obavezujuće članstvo stvorilo bi uslov da svako preduzeće može da učestvuje u oblikovanju tog stava, a i da vlada ima partnera za razgovor, što je dobro za razvoj zemlje i regiona – kaže Trajer.

On je istakao da nije u suprotnosti imati regionalne i centralne komore, jer je bitno da postoji snažan glas i u regionu, međutim, ukoliko se radi o saveznim ili evropskim pitanjima, neophodno je imati jedinstven glas i stav, zbog čega DIHK sa regionima sprovodi proces usaglašavanja stavova.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор