Srpski premijer danas u Bavarskoj

made-in-germany-rs-minhen-stari-grad

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće danas u Minhenu sa premijerom nemačke savezne pokrajine Bavarske Horstom Zehoferom, ministarkom za Evropu i regionalne odnose Beatom Merk i brojnim bavarskim privrednicima.

Srpski premijer će učestvovati i na biznis forumu gde će se susresti sa predstavnicima gotovo 30 bavarskih preduzeća, zbog čega u Privrednoj komori Srbije (PKS) očekuju vrlo konkretne najave novih investicija u našu zemlju, javlja TV „Pink“.

Na sastanku u Minhenu glavne teme će biti: Prednosti poslovanja i ulaganja u Srbiju kao i Napredak u poboljšanju poslovne klime. Pored nemačkih privrednika sastanku će prisustvovati i predstavnici Privredne komore Minhena i Gornje Bavarske, kao i bavarskog Ministarstva privrede. Očekuje se da će ovo biti dobra prilika da nemačke kompanije upoznaju predstavnike srpske Vlade i Privredne komore sa svojim aktivnostima i planovima, a kako je najavljeno, na sastanku će biti predstavnici kompanija „Simens“, „Vebasto“, „Knot holding“, „Osram“, „Dreger“.

Od svih nemačkih saveznih pokrajina, Srbija ima najrazvijenije ekonomske odnose upravo sa Bavarskom sa kojom ima veću spoljnotrgovinsku razmenu, nego sa mnogim drugim zemljama, jer u taj deo Nemačke odlazi čak jedna trećina srpskog izvoza. Za prošlu godinu je ta cifra iznosila gotovo pola milijarde eura, a zajedno sa robnom razmenom donosi zemlji suficit koji je u prošle godini iznosio 190 miliona eura. Takvom bilansu su doprinele i kompanije iz te pokrajine, koje već posluju u Srbiji, među kojima su „Leoni“ i „Simens“.

Sastanku, koji je organizovala PKS uz podršku Komore Minhena, učestvovaće predstavnici automobilske, metalske i elektro industrije, pa predsednik PKS Marko Čadež od ove posete očekuje konkretne najave ulaganja u proširenje postojećih, ali i u nove kapacitete, što bi omogućilo otvaranje novih radnih mesta u Srbiji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор