Više nam šalje dijaspora nego što uđe investicija!

made-in-germany-rs-srpska-dijaspora

Prema podacima Narodne banke Srbije (NBS), devizne doznake koje je tokom 2014. godine srpska dijaspora poslala matici, iznosile su 2,6 milijardi eura, što je znatno premašilo nivo stranih investicija u srpsku privredu u toj godini.

Privredna komora Srbije (PKS) je saopštila da dijaspora predstavlja veliki neiskorišćeni ekonomski potencijal i značajan kanal kojim se mogu unaprediti ekonomski odnosi Srbije sa inostranstvom. Dijaspora u velikoj meri može da doprinese promociji Srbije kao atraktivne investicione destinacije, ali i da podrži domaće kompanije da izvoze i nađu partnere na velikim tržištima u inostranstvu, poručuje PKS.

Procene govore da u svetu živi oko četiri miliona srpskih iseljenika, kao i da je Srbija deveta na listi od 50 zemalja po broju emigranata na milion stanovnika. Prema oceni ekonomista, od 2001. do kraja 2012.godine u Srbiju je pristiglo iz dijaspore više od 34 milijarde eura po osnovu doznaka, dok je u istom periodu ukupno bilo privučeno oko 19,5 milijardi eura stranih direktnih i portfolio investicija, prenosi agencija “Tanjug”.

Krajem prošlog meseca u PKS je konstituisan novi četvorogodišnji saziv Poslovnog saveta za dijasporu, koji okuplja 47 članova iz inostranstva i 21 člana iz matice, sa ciljem da se ogromni potencijal sa kojim raspolažu naši iseljenici u stranim zemljama, stavi u funkciju razvoja Srbije, navode u PKS.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор