Za pet meseci dijaspora poslala 1,1 mlrd €

made-in-germany-rs-pare-gomila

U prvih pet meseci ove godine u Srbiju je od dijaspore stigla 1,1 milijarda eura, što je za 100 miliona eura manje u odnosu na isti period prošle godine.

U ovom periodu, najviše novca u Srbiju je pristiglo iz Nemačke, Švajcarske, Austrije i Francuske, odnosno iz zemalja u kojima živi veliki broj ljudi iz Srbije, pišu „Večernje novosti“.

Prema podacima Narodne banke Srbije (NBS), tokom prošle godine Srbi iz inostranstva su poslali svojim rođacima u Srbiji ukupno 2,86 milijardi eura, što je za 9,7 procenata više nego u 2014. Prosečan godišnji priliv novca iz dijaspore u Srbiju u poslednjih pet godina je bio na nivou od oko 2,7 milijardi eura, što je oko 8,2 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

U poslednje dve godine gastajbajteri iz Turske prosečno su u Srbiju slali oko 300 miliona dolara, po čemu su pretekli svoje sunarodnike na privremenom radu u Francuskoj i Italiji.

Po podacima Svetske banke, u prvoj deceniji 21. veka u Srbiju je iz dijaspore stiglo čak 43 milijarde dolara, a doznake su u proseku iznosile 13,7 posto BDP-a. Po toj računici od 2000. do 2010. godine u Srbiju je ušlo 2,5 puta više novca iz inostranstva nego što je ušlo direktnih stranih investicija.

U Srbiji 23 posto građana ima bar jednog člana porodice u inostranstvu, dok 11 posto Srba računa na povremene ili redovne prihode od rodjaka iz inostranstva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор