BMW karoserija za GSP školu

Kompanija „Delta Motors“ je donirala Tehničkoj školi GSP u Beogradu automobilsku karoseriju novog modela „BMW“ Serije 7, koja će u nastavi biti korišćena kao učilo.

Nova BMW karoserija pravi je primer savremene automobilske konstrukcije u kojoj su korišćeni različiti materijali radi poboljšanja voznih karakteristika ali i smanjenja ukupne mase vozila. Serija 7 je od prethodnog modela lakša za oko 100 kg, čemu je, kao ključni faktor, doprinela upotreba više različitih materijala, raznih vrsta čelika, aluminijuma i plastike ojačane ugljeničnim vlaknima CFRP (Carbon Fiber Reinforced Plastic).

U školi ističu da će, zahvaljujući ovoj donaciji, učenici imati kvalitetniju praktičnu nastavu, jer će moći da se upoznaju sa najnovijim tehničkim dostignućima u ovoj oblasti auto-industrije, što će zasigurno obezbediti i viši nivo znanja budućih autolimara i farbara, prenosi „B92“.

BMW Grupa već nekoliko godina intenzivno ulaže u razvoj tehnologije za proizvodnju CFRP komponenti u velikim serijama, a od 2014. se na tržištu pojavljuju modeli koji imaju i CFRP karoseriju (BMW i3 i i8).

Na Seriji 7 CFRP je upoterbljen kao srednji sloj na obodu i ramu krova, pragovima, B i C stubu i centralnom tunelu. Ova konstrukcija je na najosetljivijim pozicijama u slučaju udesa (slojevi A, B stuba, obod krova) ojačana čelikom visoke čvrstoće (Boron), zbog čega su je u BMW-u nazvali Carbon Core. Na Seriji 7 vrata su u celosti napravljena od aluminijuma, a takođe i poklopci motornog prostora i prtljažnika, kao i kapa krova.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор