Prevaranti haraju nemačkim auto-putevima

Nemačka policija je upozorila građane da se na auto-putevima ponovo pojavila grupa kriminalaca koja starim trikovima vara vozače spremne da pruže pomoć u nevolji. Oni simuliraju da im je nestalo goriva ili da im je auto u kvaru, a zatim pokušavaju da od vozača koji se zaustavi izvuku novac.

Kao zalog za vraćanje duga prevaranti nude bezvredan nakit ili satove, vredne svega nekoliko centi. Ukoliko žrtva pristane na ovu razmenu i razmeni adrese i telefonske brojeve sa prevarantom, posle se ispostavi da su ti podaci netačni i nepostojeći, prenose „vesti-online“.

Iz policije navode da iznos „pozajmljenog“ novca nije previsok kako bi se žrtva lakše navela da ga da, a kasnije ga mnogi prežale kao pouku za ubuduće. Pored toga, ukoliko prevarant bude uhvaćen, ova prevara se tretira kao lakše krivično delo.

Jedan vozač je za „Frankfurter algemajne cajtung“ opisao kako je bio prevaren. On je stao na putu prema Plzenu jer su mu mahali iz zaustavljenog automobila tražeći pomoć. Vozač tih kola, koji je govorio s blagim arapskim akcentom, rekao mu je da je sa porodicom krenuo na put i da mora da natoči benzin, ali da mu je kreditna kartica neispravna. U kolima je bila i starija žena sa pokrivenom glavom, navodno majka koja je svojom kuknjavom podržavala prevaranta.

Prevarant je prvo tražio 150, ali se zadovoljio i sa 100 eura, a kao zalog je dao navodno zlatni prsten i narukvicu. Njegova adresa i telefon su se pokazali kao lažni. Međutim, prevareni je uspeo da fotografiše prevarantov automobil i registarske tablice, pomoću kojih je policija kasnije došla do vlasnika, Rumuna bez stalnog mesta boravka. Ovaj automobil je u međuvremenu već nekoliko puta bio preprodan, pa je šansa za hvatanje prevaranta bila minimalna.

Novi detalj u staroj prevari jeste da se kriminalci uglavnom kreću u pograničnim oblastima ka Poljskoj i Češkoj. Policija građanima savetuje da se ne upuštaju u takve oblike pružanja pomoći. Umesto da daju novac, treba da predlože da se pozove šlep služba ili policija, a obavezno treba da zabeleže brojeve tablice i zapamte izgled osoba koje od njih traže novac.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор