I Nemci imaju probleme sa putevima

Nakon nekoliko dana veoma toplog vremena, betonski auto-putevi u Nemačkoj su pretrpeli znatnu štetu, jer su betonske ploče popucale usled širenja zbog toplote.

Stručnjaci poručuju da je, ukoliko se ubrzo ne reaguje, mala verovatnoća da će ovi putevi izdržati efekte globalnog zagrevanja, prenosi „b92“.

Vreli talas koji je pogodio Nemačku, sa temperaturama iznad 30 stepeni Celzijusa, izazvao je kobne posledice na pojedinim deonicama auto-puteva, na kojima su popucali delovi izgrađeni od betonskih ploča.

Kada betonske ploče izložene toploti nemaju dovoljno prostora za širenje, one tada guraju jedna drugu, pa dolazi do pucanja, podizanja i mrvljenja. Stariiji betonski auto-putevi u Nemačkoj najviše su ugroženi od toplote, naročito zbog toga što na njima već ima sitnih oštećenja.

Trenutno su zatvorene tri trake auto-puta A1 severno od Hamburga, između Bad Oldeslea i Bargtehajda, što pogađa oko 70.000 vozača. Početkom ove nedelje takođe su zatvoreni delovi auto-puta A10 kod Berlina, a timovi za održavanje i policija nadgledaju promene stanja na oštećenom auto-putu A9 u Saksoniji-Anhaltu, zapadno od Berlina.

Ovim povodom, nemački automobilski klub (ADAK) je pozvao saveznu vladu da donese dugoročnu strategiju i poveća investicije u putnu infrastrukturu.

– Kratkoročne mere se već sprovode na najugroženijim deonicama, ali to ne sme da bude zamena za temeljan remont koji je potreban većini autoputeva – poručio je portparol ADAK-a.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор